szerző:
hvg.hu

Hogy miért is volt a poptörténelem egyik legfontosabb előadó-szerzője David Bowie? Több lista is összeállítható e kérdés megválaszolására. Nekünk, a halálhíre utáni döbbenetben, hirtelen ezek jutottak eszünkbe a közel öt évtizedes életműből. De már most hiányzik egy csomó szerzemény.

Space Oddity (1969.)

Először kislemezen jelent meg, majd ez lett a nyitódala a David Bowie című albumnak is. 2013-ban a kanadai űrhajós, Chris Hadfield a nemzetközi űrállomáson is eljátszotta.

 

Life On Mars? (1971.)

Szintén először kislemezen jelent meg, majd Bowie negyedik, Hunky Dory című albumán szerepelt. Érdekessége, hogy Rick Wakeman szállt be billentyűzni.

Rock n Roll Suicide (1972.)

A dal The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című album és később az erre épülő show zárószáma is volt.

 

Rebel Rebel (1974.)

Ezt tartják a Bowie utolsó glam rock stílusban írt és a legtöbb alkalommal feldolgozott dalának. A Diamond Dogs című albumon jelent meg.

Golden Years (1975.)

Bowie kokainmeghatározott korszakában jelent meg rövidebb változatban 1974-ben kislemezen, hosszabb változatban a következő évben a Station to Station című albumon.

Heroes (1977.)

A hidegháborús korszakra reflektáló dal Bowie híres berlini korszakának három albuma közül a középsőn jelent meg.

Ashes to Ashes (1980.)

A Scary Monsters (and Super Creeps) albumon szereplő dal Angliában listavezető volt, különösen emlékezetes az innovatív videója, amit maga Bowie rendezett David Mallettel.

Lets Dance (1983.)

Bowie – az azonos című albumon megjelent – a lemezeladások alapján legsikeresebb dalán Stevie Ray Vaughan gitározik.

Little Wonder (1997.)

Az 1997-es Earthling legnagyobb slágere. A klipjét a 1998-as Brit Awardsra nominálták.

 Lazarus (2016.)

A dal Bowie utolsó, halála előtt mindössze 3 nappal megjelent – és így utólag nagyon sok új értelmet nyert – lemezén található. Elképesztő videóját január 7-én mutatták be.

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!