szerző:
MTI/hvg.hu

Tizenhárom ezer magyar középiskolás nézheti meg ingyen az Oscarra jelölt magyar filmet. Az április végéig tartó vetítéssorozatot a kormány is támogatja.

Április végéig harminc alkalommal vetítik le Nemes Jeles László Oscar-díjra jelölt alkotását az Uránia mozi dísztermében. Az első vetítés csütörtök délután lesz a budapesti Szent Margit Gimnázium több mint 400 diákja és tanára számára – mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója a moziban tartott sajtótájékozatón.

Az Uránia a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve 15 ezer példányban egy kiadványt, információs füzetet is közread, amely a látottak értelmezéséhez nyújt megfelelő történelmi háttértudást a középiskolások számára, valamint szempontokat ad Saul karakterének etika és osztályfőnöki órákon való elemzésére is.

©

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy vetítéssorozatot a kormány több mint 10 millió forinttal támogatja.

Latorczai szeint a magyar kormány hisz abban, hogy "csak akkor nem ismétlődhet meg a holokauszt borzalma, Magyarország történelmének egyik legnagyobb tragédiája, ha megismerik azt a fiatalok".

"Nem alapgondolat, hogy a holokauszt magyar tragédia" – interjúnk a rendezővel és a Saul fia történész szakértőjével

A Saul fiát mindeddig 143 ezer néző látta a mozikban, ezzel az elmúlt öt év legsikeresebb magyar filmjévé lépett elő – hangsúlyozta Böszörményi Gábor, az alkotást forgalmazó Mozinet Kft. ügyvezetője, hozzáfűzve, hogy a film jelenleg is 47 mozi műsorán szerepel.

A Saul fia egyik producere, Sipos Gábor az eseményen hangsúlyozta, hogy a film fiataloknak való ingyenes vetítésével az alkotóstáb egyik fontos törekvése valósul meg. Hasonlóan vélekedett Rajna Gábor producer, aki arról is beszélt, hogy a film készítésekor kiemelt figyelmet szenteltek a lehető legnagyobb történelmi hitelesség elérésére.

Egy korábbi sajtótájákozatón már elhangzott, hogy a Saul fia filmes tananyag is lesz. Zányi Tamás, a film hangmérnöke ugyanis arról számolt be akkor, hogy egy komoly amerikai produkciókban dolgozó szakember szeretné tananyaggá tenni a Saul fiát abban az iskolában, ahol tanít.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!