szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt még Amerikába utazott volna az Oscar-kampány finisére a Saul fia stábjának néhány tagja, sajtótájékoztatón árulták el, hogyan ünnepelték meg a nagy bejelentést, és hogy mit gondolnak a kommentben gyalázkodókról.

Az örömhír után nem sokkal sajtótájékozatót tartottak a Saul fia alkotói, akik nagy taps közepette léptek az újságírók elé, Sipos Gábor producer pedig a magasba tartott Golden Globe-díjjal alapozta meg a hangulatot.

©

A díjszezonban érezhetően egyre jobban elfáradó, de annál boldogabb csapat megpróbált minden kérdésre választ adni, így kiderült az is, hogy az Oscar-jelölés hírét stílusosan francia pezsgővel ünnepelték (ennek a francia vágó, Matthieu Taponier és a lélekben a csapattal ünneplő, a forgatókönyvet a rendezővel közösen jegyző Clara Royer külön örülhetett). Nemes szerint a film azért lett ekkora siker, mert a jelek szerint nem csak a szakma, hanem a közönség is megértette azt az egyedi hangot és stílust, amit ez a film képvisel.

Természetesen néhány kényesebb téma is szóba került az ünneplés mellett. Arra a kérdésre, hogy mit szólnak a Saul fia sikerét nem szívlelő, gyűlölködő magyar kommentelőkhöz, a rendező elég frappáns választ adott. Nemes szerint "kommenteket olvasni olyan, mintha elmennénk egy hangversenyre, felvennénk azt, de csak a köhögéseket hallgatnánk vissza".

 

Havas Ágnes, aki a filmet támogató Magyar Nemzeti Filmalapot képviselte az eseményen, elmondta, hogy a filmet Amerikában forgalmazó Sony Pictures Classics komoly összegeket fektetett már eddig is a film kinti kampányába, de az Oscar-gáláig még komolyabb lobbi indul be. Sipos Gábor is megerősítette, hogy a Sonynál jobb partnert keresve sem találhattak volna a filmnek. A Saul fiát egyébként már közel nyolcvan országba adták el, ez a szám a mostani jelöléssel még biztosan nőni fog. Amerikában is nagyon szépen felépített a film forgalmazása: jelenleg négy mozi vetíti a filmet, de az Oscar-gáláig ez a szám több százra fog növekedni. Magyarországon pedig újra komolyabb jelenléte lesz a filmnek, hiszen a művészmozik mellett a plázamozik műsorán is megtalálható lesz a Saul fia.

Zányi Tamás, a film hangmérnöke azt az érdekességet is megosztotta, hogy egy komoly amerikai produkciókban dolgozó szakember (Zányi nem nevezte meg a filmest) hívta fel a napokban, és nem akármilyen ajánlattal kereste meg. Az amerikai hangmérnök ugyanis szeretné tananyaggá tenni a Saul fiát abban az iskolában, ahol tanít, ezért szeretne minél több részletet megtudni az alkotóktól.

©

A Saul fiát vágó Matthieu Taponier a film  franciaországi fogadtatásáról osztotta meg tapasztalatait. A francia mozikban körülbelül 200 ezren nézték meg  a magyar filmet, (a párizsi terrortámadás utáni gyász nyilván megnehezítette az ottani forgalmazást) és Taponier szerint értelmiségi és történész körökben komoly témát szolgáltatott a Saul fia. Sőt, egy neves francia szerző, Georges Didi-Huberman könyvet írt a Saul fiáról. A Sortir du noir (Kijönni a sötétből) címre hallgató mű voltaképp egy levél, amelyet a szerző Nemes Jeles Lászlónak címzett, és a holokauszt filmes ábrázolásáról elmélkedik.

A rendező megerősítette azt is, hogy már javában folynak új filmjének előkészületei, és inkább lehetőségként, nem teherként fogja fel első nagyjátékfilmje sikerét. Nemes következő filmjére már zajlik a casting, így keresik például a női főszereplőt is a Budapesten, az első világháború kitörésekor játszódó drámához. Előbb azonban a film operatőrével, Erdély Mátyással újra az Egyesült Államokba utaznak, hogy az Oscar előtti díjátadókon is személyesen tudjanak részt venni. A Saul fia alkotóit ugyanis az amerikai rendezők és a operatőrök céhe is díjra jelölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!