szerző:
Domány András

1,45 milliárd forintot szán a kormány Aba-Novák Vilmos Lengyel–magyar barátság – Pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához című művének a magyar állam javára történő megvásárlására. Az öt nagyméretű kép a Magyar Nemzeti Galériába kerül.

Molnos Péter művészettörténész 2014-ben írta meg, hogy a képek az 1939. április 22-én megnyitott varsói magyar képzőművészeti kiállítás fontos darabjai voltak, a megnyitón magyar és lengyel politikusok mellett a festőművész maga is ott volt.

A szakértő szerint a pannókon „az egyetlen élő szereplő, Horthy Miklós mellett Jozef Pilsudski, Báthory István, Bem tábornok, I. Ulászló, Károly Róbert, Sobieski János és a szentté avatott lengyel királynő, Hedvig alakjai az örök barátság ígéretét hitelesítő tanúkként jelennek meg.

Valamennyien a két ország jelenig ívelő sorsának egy-egy közös pontját emelik a pannó értelmezési tartományába, nem egyszer olyan momentumokat felvillantva, mikor a fenyegető német befolyás alól a két nép szövetsége jelentett kiutat”. Mindez alig pár hónappal azelőtt, hogy a németek lerohanták Lengyelországot, Magyarország pedig befogadta a menekülteket.

Azt is Molnos Pétertől lehet tudni, hogy a képek sorsáról bő 70 évig senki nem tudott, feltekerve vészelték át az évtizedeket, és tulajdonosukon kívül senki nem látta őket. Ez változik most.