Hamvay Péter
Hamvay Péter

A Városliget mellett lévő egykori BM Kórház lesz a Magyar Művészeti Akadémia kezelésében lévő Magyar Építészeti Múzeum kiállítóhelye – értesült a HVG kormányzati forrásból.

Szép ajándékot kap a kormánytól a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden megválasztandó új elnöke, akár Jankovics Marcell, akár Marton Éva, akár Vashegyi György lesz is az. A HVG értesülése szerint a kormány arról döntött nemrégiben, hogy a testület kezelésébe adja a 2007-ben bezárt egykori BM Kórházat. A Városligeti fasor 9–13. szám alatti 17 ezer négyzetméteres telken 26 ezer négyzetméternyi, rettenetes állapotban lévő ingatlanegyüttes áll.

A valaha Korvin Ottó nevét viselő kórházhoz tartozik egy Bajza utcai – nemzetközileg is jegyzett építészeti értékű – villa is, ami egykor Radó Géza lapkiadó és Walter Rózsi operaénekes megbízásából készült. A Fischer József tervei alapján, alig fél év alatt felépült Bauhaus-épület az idők során gyakorlatilag nem változott, és a főváros 1945-ös ostroma is megkímélte. Négy évvel később történt államosítása nyomán azonban gyorsan szürkült elegáns villából pártállami kórházzá. Az együttes másik kiemelkedő darabja a Gresham-palotát is jegyző Quittner Zsigmond tervei alapján 1887-ben épült, és kezdetben szanatóriumként üzemelő szárny.

©

A város egyik legértékesebb telkén rothadó épületeket 2014-ben még a Budapest Környéki Törvényszéknek szánta a kormány, ahol – mint a HVG annak idején beszámolt róla – a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelelő „maffiatárgyalót” is terveztek, az egyes részlegeket pedig föld alatti mozgójárdákkal kötötték volna össze. Ám információink szerint a 2016-ban átadni tervezett beruházás 12,6 milliárd forintosra becsült költségei időközben túlságosan megszaladtak, így végül az alig megkezdett munkálatokat befejezték, a bíróság pedig megelégedett a Hungária körúti M3 irodaházzal. Az előzmények alapján viszont úgy tűnik, hogy a felújítás nyelni fogja a milliárdokat.

Mint a hvg.hu elsőként beszámolt róla, tavaly májusban döntött a kormány arról, hogy a kiállítóhely nélküli múzeum gyűjteménye az MMA kezelésébe kerüljön. A mintegy 264 polcfolyóméter kéziratot, 20 ezer darab fotónegatívot, 34 polcfolyóméter archív épületfotót, 280 polcfolyóméter építészeti szakkönyvet, és a magyar építészet legfontosabb részét lefedő sok ezer darabot számláló tervtárat a műemlékvédelem sokadik átszervezése kapcsán szerezte meg az MMA a Forster Központtól.

A kórházépület tovább növeli az MMA tekintélyes ingatlanportfólióját. Hozzájuk tartozik a Pesti Vigadó, a Műcsarnok, az Andrássy úti egykori MUOSZ-székház, a Budakeszi úti Hild-villa, valamint az azzal szomszédos, Kovács Gábortól 1,4 milliárd forintért megvásárolt, pazarul berendezett Ybl-villa is.