Hamvay Péter
Hamvay Péter

A Városliget mellett lévő egykori BM Kórház lesz a Magyar Művészeti Akadémia kezelésében lévő Magyar Építészeti Múzeum kiállítóhelye – értesült a HVG kormányzati forrásból.

Szép ajándékot kap a kormánytól a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden megválasztandó új elnöke, akár Jankovics Marcell, akár Marton Éva, akár Vashegyi György lesz is az. A HVG értesülése szerint a kormány arról döntött nemrégiben, hogy a testület kezelésébe adja a 2007-ben bezárt egykori BM Kórházat. A Városligeti fasor 9–13. szám alatti 17 ezer négyzetméteres telken 26 ezer négyzetméternyi, rettenetes állapotban lévő ingatlanegyüttes áll.

A valaha Korvin Ottó nevét viselő kórházhoz tartozik egy Bajza utcai – nemzetközileg is jegyzett építészeti értékű – villa is, ami egykor Radó Géza lapkiadó és Walter Rózsi operaénekes megbízásából készült. A Fischer József tervei alapján, alig fél év alatt felépült Bauhaus-épület az idők során gyakorlatilag nem változott, és a főváros 1945-ös ostroma is megkímélte. Négy évvel később történt államosítása nyomán azonban gyorsan szürkült elegáns villából pártállami kórházzá. Az együttes másik kiemelkedő darabja a Gresham-palotát is jegyző Quittner Zsigmond tervei alapján 1887-ben épült, és kezdetben szanatóriumként üzemelő szárny.

©

A város egyik legértékesebb telkén rothadó épületeket 2014-ben még a Budapest Környéki Törvényszéknek szánta a kormány, ahol – mint a HVG annak idején beszámolt róla – a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelelő „maffiatárgyalót” is terveztek, az egyes részlegeket pedig föld alatti mozgójárdákkal kötötték volna össze. Ám információink szerint a 2016-ban átadni tervezett beruházás 12,6 milliárd forintosra becsült költségei időközben túlságosan megszaladtak, így végül az alig megkezdett munkálatokat befejezték, a bíróság pedig megelégedett a Hungária körúti M3 irodaházzal. Az előzmények alapján viszont úgy tűnik, hogy a felújítás nyelni fogja a milliárdokat.

Mint a hvg.hu elsőként beszámolt róla, tavaly májusban döntött a kormány arról, hogy a kiállítóhely nélküli múzeum gyűjteménye az MMA kezelésébe kerüljön. A mintegy 264 polcfolyóméter kéziratot, 20 ezer darab fotónegatívot, 34 polcfolyóméter archív épületfotót, 280 polcfolyóméter építészeti szakkönyvet, és a magyar építészet legfontosabb részét lefedő sok ezer darabot számláló tervtárat a műemlékvédelem sokadik átszervezése kapcsán szerezte meg az MMA a Forster Központtól.

A kórházépület tovább növeli az MMA tekintélyes ingatlanportfólióját. Hozzájuk tartozik a Pesti Vigadó, a Műcsarnok, az Andrássy úti egykori MUOSZ-székház, a Budakeszi úti Hild-villa, valamint az azzal szomszédos, Kovács Gábortól 1,4 milliárd forintért megvásárolt, pazarul berendezett Ybl-villa is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!