szerző:
hvg.hu

Milos Forman a prágai filmfőiskola forgatókönyvíró, dramaturg szakán végzett. Első munkáit a televíziónak készítette.

A Laterna Magica látványszínházban volt dramaturg. Első dokumentumfilmjei a fiatalokról szólnak. A Fekete Péter (1964), az Egy szöszi szerelme (1965), Tűz van babám (1967) a cseh új hullám világszerte ismertté vált alkotásai.
 
Első korszakának filmjei vígjátékok. 1968-ban, a szovjet és a a vele szövetséges baráti országok hadseregeinek csehszlovákiai bevonulása után Forman elhagyta hazáját. Előbb Európában, majd Amerikában készít filmeket. A tengerentúlon is a legnagyobbak közé emelkedett.

Az Elszakadás (1971) ugyan Hollywoodban készül, de még nagyon hasonlít az otthon készített Fekete Péterre, Egy szöszi szerelmére- írja a Port.hu. A Száll a kakukk fészkére(1974), a Hair (1979), a Ragtime (1981), Amadeus (1974) az amerikai korszak azon csoportjába tartoznak, mely alkotások a társadalmi normák ellen lázadó, függetlenségre, szabadságra törekvő hősökről szólnak. További filmjei: a Valmont (1989), a Larry Flint (1996), vagy Ember a Holdon (1999).

A hvg.hu.két éve ezzel a cikkel köszöntötte az akkor 84 éves rendezőt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

„Én nem azt mondtam, hogy lopják el!”

Ma ünnepli születésnapját Milos Forman. Az Oscar-díjas rendezőt 1967-es Tűz van, babám! című filmjének részletével köszöntjük, amelyben a tűzoltóbál tombolatárgyait mind ellopják. Végül egy ember szégyenül meg: az aki megpróbálta visszatenni az eltulajdonított disznósajtot.