szerző:
hvg.hu

Ina May Gaskin 71 éves amerikai bába életművéért érdemelte ki, hogy az alternatív Nobel-díjként ismert Right Livelihood Award díjazottjai közt lehessen.

A díjat olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, és már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre – írja a babaszoba.hu.

Bár a díjat osztó The Right Livelihood Foundation alapítvány maga sosem használja az "alternatív Nobel-díj" kifejezést, mégis ezt tartják a svéd kémikus alapította díj legautentikusabb kiegészítésének. Idén Huang Ming kínai mérnök, Jacqueline Moudeina csádi jogász, egy gazdálkodással foglalkozó civil szervezet, a GRAIN, és Ina May Gaskin amerikai bába kapta.

A Summertownban alapított Farm Bábaközpontnak ő lett a vezetője, több mint 2 ezer baba születésénél segítettek a családok otthonában. Eredményeik hihetetlen számokkal sokkolják a medikalizált szülésben gyakorlott orvosokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!