szerző:
MTI

Az eredetileg kitűzött időpont után 16 nappal, várhatóan kedden indul útjára az Atlanti-óceánt átszelő Mini Transat vitorlásverseny, amelynek Méder Áron személyében először lesz magyar résztvevője. A Mini Transaton a vitorlások nem lehetnek 6,5 méternél hosszabbak.

A 36 éves múltra visszatekintő Mini Transat viadal október 13-án kezdődött volna, de a szervezők egy közelgő vihar miatt a halasztás mellett döntöttek. Azóta újabb és újabb ciklonok követték egymást a térségben, a francia versenyzők többsége haza is tért néhány napra. Amint arról Méder Áron édesapja, Méder István hétfőn azt közölte, hogy a harmadik magyar földkerülőnek számító vitorlázó volt az egyetlen, aki a hajóján töltötte az éjszakákat. 

A franciaországi Douarnenez-ből először a Kanári-szigetekig (Lanzarote) tartó 2320 kilométeres távot teljesíti a 84 fős mezőny, majd következik egy 5130 kilométeres szakasz a Karib-szigetekig (Point a Pitre). Méder Áron hét kvalifikációs versenyen vett részt, valamint teljesítette az induláshoz szükséges 1000 mérföldes (1852 km) távot, megállás nélkül. A 33 éves magyar hajós eddigi útjai során több mint 200 ezer kilométert vitorlázott. 

A Mini Transat során tilos mindennemű kommunikáció a parttal, az indulók nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik. Méder Áron Felicity nevű hajója a két kategória közül az olcsóbb kivitelezésű vitorlásoknak kiírt versengésben indul. A 14 ország résztvevői közül itt 31-en, a drágább és modernebb hajókat felsorakoztató kategóriában 53-an szállnak vízre - biztonsági okokból többen nem indulhatnak. Méder Áron - Kopár István és Fa Nándor után - a harmadik magyar szóló földkerülő, 2006-2009-es útja során 40 országot érintett, és 55 000 kilométert tett meg. A Mini Transaton a hajók hossza nem haladhatja meg a 6,5 métert.