szerző:
hvg.hu

Végvári Tamás 2012-ben indult Budakalászról, a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolva most épp Athénnál jár. A cél: Európa körbekajakozása. Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé. Hajója az évek során megtépázódott, úgyhogy megérett a cserére.

Végvári Tamás utazása még 2012-ben indult Budakalászról. Eddig a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolt Athénig, hogy elérje célját: Európa körbekajakozását.

"A görög főváros elérése óriási dolog. Egyfelől ez az egyik legdélebbi pont, valóban mérföldkő, másrészt innen nyílik meg az út a nyugat és Gibraltár felé. Arról már nem is beszélek, hogy még a térképen végignézni is sok az eddig megtett négyezer kilométert, nemhogy leevezni. Számomra valahogy sosem az éppen kitűzött cél elérése a fontos, hanem az odáig vezető út. Az út a cél, csentem el a taoista bölcsességet. Szóval, amikor a mostani etap végére értem a fáradtság mellett az odáig átélt élmények zsongtak bennem leginkább. Sziklák, barlangok, viharok, hullámok, hajnali fények" – mondta Végvári Tamás.

©

Végvári Tamás nem gondolkodik feladáson, nagy lendülettel evez a 25000 kilométeres cél felé. Azt mondja, az átélt kalandok, a fantasztikus tájak, a természet ereje, és az emberek segítőkészsége adja neki a legnagyobb hajtóerőt a tengeren. Egyetlen dolgot sajnál csak, hogy hű társát hamarosan újra kell majd cserélnie.

©

"Hűséges kajakom remekül szolgált a magányos küzdelem, a kemény feltételek ellenére is, de most már igencsak javításra szorul. Megtört, megkopott, több helyen ereszt is. A vele történtek igaz tükrét adják az út viszontagságainak, az átélt élményeknek. Isztambulban összetörték a kikötőben, a török határnál tyúkok laktak benne télen, kamion mögé ragasztószalagozva húztuk át a görög határon, elkopott a fara a magányos vízre szállásoknál a hullámtörésben" – árulta el Tamás, aki most Magyarországon készül a következő etapra.

©

Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!