szerző:
Horn Andrea (Rio de Janeiro)

Nagyon kedvesek az önkéntesek, de nem szabad hinni nekik.

A sportrendezvények mellett egyelőre mérsékelt a nyüzsgés az olimpiai parkban. Munkatársunk fotós beszámolója az olimpiai parki életről.

Mindenki az olimpiai ötkarikával akar fotózkodni. A képen nem látszik, de a képkészítési lehetőségre várók sora legalább háromszor ilyen hosszú.
©
Az olimpiai park az Atlanti-óceán partján, Rio Barra de Tijuca nevű részében fekszik, ezt tartják az egyik legbiztonságosabb környéknek, mivel főleg jómódúak lakják. A játékok idejére megsokszorozták az itt szolgálatot teljesítő rendőrök számát, és számos katonát rendeltek a területre.
©
Mind a közönség, mind az újságírók számára fenntartott bejáratoknál a reptérihez hasonló ellenőrzést végeznek. A jegyek, akkreditációs kártyák vonalkódját beszkennelik, a csomagokat átvilágítják, az érkezőknek pedig fémérzékelő kapun kell áthaladniuk. Ha valaki megpróbálna áttörni a bejáraton, katonákkal találná szembe magát.
©
A park területét kettős, magas mobil kerítés választja le a várostól. A kijáratoknál szintén fegyveresek posztolnak.
©
Ezt látja, aki átjut a biztonsági ellenőrzésen, és belép a park területére. Balra a velodrom, középen a három csarnokból álló Carioca, jobbra pedig a teniszstadion épülete.
©
A hatalmas Carioca Aréna (a carioca szó annyit jelent: riói, így nevezik a városban élőket is). A bal oldali, 3-as számú csarnokban nyert olimpiai bajnoki címet Szász Emese párbajtőrvívónk.
©
A parkban önkéntesek igazítják útba a látogatókat. Nem szabad mindent elhinni nekik: bár nagyon kedvesek, előfordul, hogy teljesen fals információkat adnak.
©
A mozgásukban korlátozottakat, időseket golfautókkal szállítják a céljukhoz. A sofőrök is önkéntesek.
©
Van, aki nem akar várni, és megoldja másképp.
©
A park központi terén áll a riói olimpia logóját mintázó szobor. Ez a brazil drukker is rengeteget állt sorba, hogy egy ilyen kép készülhessen róla.
©
A fehér épületben minden bizonnyal rengeteg pénzt ott hagynak majd a látogatók, ott kapható az olimpiához kapcsolódó milliónyi ajándéktárgy.
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!