szerző:
hvg.hu

Fél év alatt jelentősen emelkedett a Facebookhoz beérkező kormányzati adatkikérések száma. A növekedéshez a magyar kormányzati szervek is hozzájárultak, minden eddiginél több felhasználóra voltak kíváncsiak.

Hat hónap alatt 53 százalékos növekedés figyelhető meg a Facebookhoz benyújtott magyar kormányzati adatkérések számában – derül ki a közösségi oldal által közölt átláthatósági jelentésből. A Facebookhoz befutó kormányzati adatkérések száma nemzetközi szinten fél év alatt 24 százalékkal nőtt.

Míg a tavalyi első félévben 24, a második félévben pedig 51 felhasználóról kértek ki adatokat a magyarországi kormányzati szervek, 2014 első felében 78 facebookozóra voltak kíváncsiak.

A közösségi oldal a tavalyi első félévben 8 esetben találta megalapozottnak az adatkérést, a tavalyi második félévben 11 esetben adtak ki információt. Az idei első félévben 19 esetben adták ki az adatokat. A kért (és kiadott) információ vonatkozhat a felhasználóra, annak IP cím szerinti tartózkodási helyére, illetve tartalmazhatja az általa küldött vagy fogadott üzeneteket is.

Ha máskor is szeretne értesülni ilyen adatokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.