szerző:
hvg.hu

Az internetes telefonálásra és chatelésre használt Skype neve könnyen összekeverhető a Sky tévécsatornák nevével – így határozott az Európai Unió Bírósága. A Microsoft úgy látja, jó esély van rá, hogy meg új nevet kell választaniuk a Skype-nak.

Nem védetheti le a Microsoft a tulajdonában álló Skype nevét és buborékos logóját Európában, miután az unió bírósága szerint a “szkájp” a felhasználók számára könnyen összekeverhető a “szkáj” műsorszolgáltató nevével. A BBC által idézett szerint a buborékos logóból semmilyen jelentés nem rajzolódik ki – mint például az Apple logójából az alma vagy az Instagraméból a fényképezőgép –, hacsak nem...

©

...egy felhő. A felhő mint jelkép viszont az Európai Bíróság határozata szerint csak tovább ront a helyzeten: mivel a felhők az égbolton találhatók, azaz “in the sky”, így a Sky névvel való asszociáció esélye még nagyobb – a két márka tehát végképp összekeverhető.

A British Sky Broadcasting Group ellen az Egyesült Királyság legnagyobb műsorszolgáltatójaként még 2005-ben támadta meg a Skype európai uniós márkabejegyzését, még mielőtt a szolgáltatást felvásárolta a Microsoft. Megtámadták ugyanakkor a Microsoft SkyDrive nevű tárhelyszolgáltatásának brandjét is, annak az ügynek már eredménye is van: mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy egy online tárhelyet össze lehet keverni egy tévécsatornával, a Microsoftot névváltásra kötelezte, így született a OneDrive.

Habár a Microsoft most megtámadja a Skype-ra vonatkozó ítéletet, a vállalat szóvivője szerint nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan le kell cserélniük a Skype nevét.

Ha elsők közt szeretne tudni a névcseréről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!