szerző:
hvg.hu

Dubaj ismét emeli a tétet, tűzoltóik hamarosan hátirakétával dolgoznak majd a felhőkarcolóknál. Amelyik gyerek eddig tűzoltó akart lenni, ezután hozzáteszi majd: de Dubajban!

A Martin Aircraft 30 éve fejleszt jetpackeket, most pedig megkapták történetük talán legérdekesebb megrendelését.. A dubaji polgári védelem 20 hátirakétát és mellé két szimulátort rendel a cégtől. Bár a megegyezés anyagi része egyelőre nem ismert, a BBC szerint az eszköz darabja 250 ezer dollárba (kb. 70 millió forint) kerül.

©

Az árnál sokkal érdekesebbek a jetpack tulajdonságai: két, egyenként 200 lóerős motor hajtja, ami így körülbelül 70 km/h-s végsebességre képes. A technikai leírás szerint viselőjét kb. 910 méteres magasságba lesz képes feljuttatni, és jó darabig ott is tartja: a szerkezetet 45 percre elegendő üzemanyaggal lehet feltankolni. A jetpack segítségével a tűzoltók könnyebben vehetik fel a harcot a felhőkarcolók felsőbb emeletén keletkezett tűzzel – magas épületből pedig van néhány Dubajban.

A hátirakéta nem ismeretlen eszköz Dubajban: nemrég egy rendkívül látványos videót készített a Jetman Dubai két pilótája, akik egy Airbus A380-assal repültek kötelékben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!