szerző:
hvg.hu

15 évvel ezelőtt éppen 15-én, ezen a napon indult el a Wikipédia. A mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédiát kezdetben kétkedéssel fogadták, mára azonban egyértelműen a legfontosabb online tudásbázissá vált.

Nem túloznak a Wikipédia üzemeltetői, amikor azt írják, hogy 15 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az emberek a Föld minden pontján együttműködjenek egymással, méghozzá ingyen, annak érdekében, hogy létrehozzanak egy enciklopédiát. Mára a Wikipédia a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az emberiség legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává nőtte ki magát. Több mint 35 millió szócikkét 290 nyelven több százmillió ember használja a világ minden tájáról, nap mint nap.

A ma élő emberek 28 százaléka soha nem ismerte a Wikipédia nélküli világot, és bár mára az internetes tartalmak jelentős része privát célok elérését szolgálja, a Wikipédia a Földön mindenki számára elérhető kortól, földrajzi helytől és társadalmi háttértől függetlenül. Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik: minden egyes hónapban több mint 80 ezer szerkesztő járul hozzá munkájával a szabad tudás gyarapításához.

A Wikipédia az egyedüli nonprofit oldal a leglátogatottabb 10 között – ez például a Wikipédia vonatkozó szócikkében is látható.
©

Létrehozói szerint a Wikipédia sokkal több, mint egy egyszerű weboldal. “Az enciklopédia és a Wikimédia társprojektjei egy globális, folyamatosan bővülő szabad tudás közösségét képviselik, amely az elmúlt 15 év során jelentős sikereket ért el” – írják. “A tudást többé nem a magasból nyújtják az arra érdemeseknek, hanem azt mindenki szabadon megosztja online” – mondta Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója.

Az online tudástár magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult, és ma közel 380 000 magyar nyelvű szócikket tartalmaz, ezzel szócikkszámát tekintve 23. a nyelvi változatok között.

A Wikipédia 15. születésnapját és a sikereit, a közösség által elért eredményeket, az olvasók élményeit szerte a világon különböző rendezvényekkel, konferenciákkal, eseményekkel ünneplik a szerkesztői közösségek. A magyarországi szerkesztők, 2016. január 16-án szombaton Budapesten egy jubileumi wikitalálkozón gyűlnek össze.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!