szerző:
hvg.hu

Az okostelefonok tudása, felszereltsége orvosi célokra is felhasználható.

Okostelefonunkkal tulajdonképpen egy kisméretű, de nagy tudású számítógépet hordunk magunkkal, és a szelfikészítés és játék közben valószínűleg nem is gondolunk arra, hogy nagyfelbontású kamerájának és adatfeldolgozási képességének köszönhetően, diagnosztikai eszközökkel kombinálva,  akár orvosbiológiai eszközzé is válhat a telefon.

Így van ez egy új eszköz, az i-LEV esetében is, amellyel házi laboratóriummá lényegülhet át okoseszközünk. Az i-LEV a mágneses levitáció (maglev) elvén alapszik, és – okostelefonnal kombinálva – képes mérni a vörös- és a fehérvérsejtek számát, gyorsan, egyszerűen, olcsón.

Az okostelefon kamerája egy lencsén keresztül „látja” a 30 mikroliternyi vérmintát. A telefonhoz csatlakoztatott i-LEV készülék mágneses mező hatásának teszi ki ezt a mintát, mire a sejtek lebegni kezdenek, és a lebegés magassága attól függ, hogy milyen a típusuk. Megfelelő algoritmus segítségével azután elvégezhető az összesítés.

©

Az i-LEV amúgy többre hivatott egyszerű sejtszámolásnál. Egy korábbi kutatás már megállapította, hogy a fertőzött vagy rákos sejtek másképp lebegnek a mágneses térben, mint az egészségesek, így az i-LEV-vel akár ezek az elváltozások is kimutathatók lennének. Persze nem holnap, ugyanis a szabadalmat már megkapta a berendezés, azonban a fejlesztői szerint is még évekbe telhet, hogy kereskedelmi termék váljon belőle.