szerző:
hvg.hu

Nem csitulnak (és egy darabig nem is fognak csitulni) a hullámok az FBI/Apple/iPhone-kikódolás vitában. Edward Snowden egy, az Apple-t megkerülő módszert javasol az FBI-nak.

Az Apple a felhasználók privátszféráját védi, az FBI a terrorista hálózatok felszámolására hivatkozik, és nem közelednek az álláspontok a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörése ügyében. A részletekről ebben és ebben a cikkünkben is olvashatnak.

Az Apple, a káros precedens teremtésére hivatkozva, nem hajlandó hátsó ajtót építeni az iOS-be, azonban Edward Snowden, a Moszkvába szökött amerikai informatikus, nem mellesleg volt CIA műveleti tisztviselő szerint erre nincs is szükség, és egészen más módszert javasol a kormányzatnak.

Véleménye szerint hozzá sem kell nyúlni az iOS-hez, ehelyett a „chip decapping” módszert kellene bevetni. Egy olyan eljárásról van szó, amelynél fizikai „feltöréssel” próbálnak hozzáférni a processzor tartalmához. Savval távolítanák el a chip tokozását, s ezt követően fókuszált ionsugárral próbálják elérni azt a memóriarészt, amely az iPhone UID (unique ID) adatait tartalmazza.

©

Ha a célzott adatokat elérték és bitről bitre haladva kinyerték, akkor már csak egy szuperszámítógépre van szükség, amelyikkel végig lehet próbáltatni a szóba jöhető lehetőségeket, hogy visszaszerezzék a jelszót. Az IOActive vezető biztonsági tanácsadója, Andrew Zonenberg is egyetért Snowdennel, és biztos abban, hogy még ha az FBI nem, néhány amerikai hírszerző ügynökség biztos ismeri ezt a technikát.

Az eljárásnak azonban van egy nagyon nagy hátránya. Ha csak egy parányi hiba is becsúszik a hozzáférési folyamatba, akkor akár meg is semmisülhet a chip, és örökre elveszhetnek az adatok. Lehet, hogy az FBI-nak mérlegelnie kellene John McAfee ajánlatát ?