szerző:
hvg.hu

Nincsenek elragadtatva a Facebooknál egy dán szoftverfejlesztő újdonságától, amellyel a facebookos ismerősök alvása követhető nyomon.

A legnagyobb közösségi oldalon elérhető aktivitási adatokat használja egy dán szoftverfejlesztő programja, amellyel követhető a barátok alvásmintája – számolt be a The Verge. A szoftver azon az időbélyegzőn alapszik, amelyet a Facebook tárol a felhasználókról.

Mivel nagyon sok felhasználó ébredés után azonnal a telefonjához nyúl, hogy megnézze, mi is történt a Facebookon, illetve még este, elalvás előtt is vet rá egy pillantást, a szoftver ezekből – a hozzáférhető – adatokból tud felállítani egy alvásmintát, persze csak akkor, ha valaki gyakran használja a Facebookot.

©

A fejlesztő a program forráskódját közzé is tette a GitHubon, és azt is részletezte, hogyan működik. A szoftverrel, amely tízpercenként ellenőrizte az aktivitást a Facebook adatbázisában, grafikusan fel tudta rajzolni ismerősei alvási szokásait, kideríthette, miként alszanak hétközben és hogyan hétvégén.

A Facebooknál azonban cseppet sem örülnek ennek, kifejezetten kérték a programozót, távolítsa el a forráskódot, ne engedje használni a szoftvert, ez ugyanis sérti a legnagyobb közösségi oldal szabályzatát.

Azonban már legalább ezren letöltöttük a forráskódot, és a fejlesztő sem hajlandó eltávolítani azt a GitHibról, állítva, ő csak fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy milyen sok személyes információt lehet beszerezni a szabadon hozzáférhető adatokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!