szerző:
hvg.hu

Az alábbiakban olyan érdekes tényeket olvashat a Microsoftról, amelyeket csak kevesen ismernek.

Szoftverekkel indult, mára hardveróriás is, a Microsoft egyike a világ legismertebb, leggazdagabb, leginnovatívabb tech-vállalatainak. Napi, sőt szinte órai rendszerességgel szerepel a tech-oldalak híradásaiban, és azt hihetnénk, mindent tudunk róla. Pedig vannak kevéssé ismert tények is a történetében – ezekből szemezgetünk, a The technews jóvoltából.

Ha valaki jó szimattal 1986-ban Microsoft-részvényt vásárolt 21 dollárért, az mára 14 990 dolláros „vagyont” könyvelhet el. Az elmúlt 30 évben drasztikusan, több mint 713-szorosára nőtt a részvények értéke.

Ugyancsak szépen gyarapodott annak, a Xanadu 2.0-nak nevezett és a washingtoni Medinában fekvő, több mint 6000 négyzetméteres teleknek az értéke, amelyet még 1988-ban vásárolt meg Bill Gates. Akkor 2 millió dollárt fizetett érte, jelenleg 123 millió dollárt ér.

A Microsoftnak 48 313 szabadalma van, ebbe a HoloLens VR-szemüveg is beletartozik. Erről a különlegességről többek között ebben a cikkünkben olvashatnak.

©

Hiába is akarná, nem adhatná windowsos mappáinak a con, a prn, az aux vagy a nul nevetek, ugyanis a DOS-nek vannak fenntartva.

A Microsoft az Interface Office Manager nevet akarta adni operációs rendszerének, azonban a marketingesek úgy gondolták, a Windows jobb volna. Igazuk volt.

A Microsoft egyik leginnovatívabb alkalmazása az Excel táblázatkezelő volt. Szépen ki is szorította a piacról a korábban népszerű VisiCalcot és a Lotus 1-2-3-at is.

Emlékeznek még a Windows 95 startzenéjére? Egy világhírű zenész. Brian Eno komponálta, aki 35 ezer dollárt kapott ezért. Nem mellesleg Macet használt a komponáláshoz.

Bill Gates, a Microsoft egyik alapítója már 1987-ben, 31 évesen milliárdos volt, 1995-ben pedig, 12,9 milliárd dolláros vagyonával, a világ akkori leggazdagabbjává vált.

Egyetlen napra volt szükség ahhoz, hogy megszülethessen a Microsoft ikonikussá vált logója, a különleges „o” betűvel a közepén. A tervezők: Bill Gates és Paul Allen, a cég két alapítója.

©

A Microsoft Office 1989-ben jelent meg, legelőször Apple Macintoshra, és csak később adták ki Windows platformra.

És akkor jöjjön pár érdekesség a mai két rivális, a Microsoft és az Apple korábbi kapcsolatáról. Bármilyen meglepő is, anno még együtt dolgoztak a legelső Macintosh tervezésén. Azonban a Windows operációs rendszer kibocsátása éket vert közéjük.

Bemutatkozik a Windows 1.0
©

1977-ben, Steve Jobs visszatérése után a csőd szélén állt az Apple, és a Microsoft mentette meg egy 150 millió dolláros „gyorssegéllyel”. Később Steve Ballmer, egykori Microsoft-vezér, a cég legőrültebb dolgának minősítette ezt.

Úgy tűnik, a hála ismeretlen kategória a tech-világban: a Windows 2.0 megjelenése után az Apple beperelte a Microsoftot szabadalomsértésekért, de valamennyi (189) esetben a bíróság a Microsoft javára döntött.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!