szerző:
hvg.hu

A közösségi oldalra feltöltött videókba hamarosan reklámokat lehet majd elhelyezni, amiből a feltöltő is részesedni fog.

Mark Zuckerbergék határozott célja, hogy a jövőben a Facebook legyen az első számú platform, ahol videós kontentet néznek a felhasználók, ennek érdekében pedig az elmúlt években határozott lépéseket is tett a közösségi oldal. A beszámolók szerint ennek eredményeként 2016-ban már 100 millió órányi videót néztek meg naponta a közösségi oldalon, így Zuckerbergék úgy döntöttek, itt az ideje a videós hirdetések bevezetésének.

A Recode értesülése szerint a Facebook hamarosan a YouTube-éhoz hasonló modellt indít el, aminek köszönhetően a videókban megjelennek majd a reklámok. A tervek szerint a hirdetés a videókon belül, 20 másodperc után jelenik majd meg, Zuckerberg ugyanis elvetette azt az elképzelést, hogy már a videók elején bejöjjön a hirdetés.

A modell megjelenése jó hír a tartalomgyártók számára, a közösségi oldal ugyanis a tervek szerint a hirdetésből származó bevétel 55 százalékát adja majd a készítőnek, vagyis a felhasználó ugyanolyan jól jár majd vele, mint a YouTube-videóval.

©

A hirdetések bevezetésével korábban már próbálkozott a Facebook: 2015-ben a nagyobb tartalomgyártók számára tette lehetővé, hogy hirdetést jelenítsenek meg a videóikban, tavaly pedig az élő videókban jelentek meg a reklámok.

A recode szerint a mostani modell bevezetése alapján úgy tűnik, a Facebooknak nem a videómegtekintések száma, hanem az oldalon eltöltött idő a fontosabb. Korábban ugyanis Zuckerbergék úgy látták, ha valaki három másodpercet megnézett egy videóból, az már egy megtekintésnek számított. A bevezetés előtt álló hirdetési stratégiával a tartalomgyártóknak is üzennek: olyan kontentekre lesz szükség, ami kellőképpen hosszú és le is köti az emberek figyelmét.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!