szerző:
hvg.hu

A bűnügyi filmekben és sorozatokban látni, hogy rossz minőségű képekből bámulatosan éleset csinálnak. Ez eddig csak hollywoodi trükk volt, de a Google legfrissebb fejlesztése nem csak a nyomozók, hanem akár az átlagfelhasználók számára is lehetővé teheti, hogy egy alacsony felbontású, rossz minőségű képből jobbat csináljanak.

Közelítsen rá! Élesítse! – ugye ismerősek ezek a parancsok a krimikből és nyomozós sorozatokból? Ilyenkor egy ehhez hasonló jelenettel szoktunk találkozni: egy kolléga zoomol, majd egy rossz minőségű, távolról készített képből olyan dolgokat derít ki, ami lehetetlennek tűnik.

Nemcsak lehetetlennek tűnik, az is, mert ez a trükk csak a filmekben létezik ilyen formában. A kevés képpont ugyanis alapvetően akadályozza, hogy a fenti részlethez hasonlóan például az is kiderüljön, hogy milyen miniatűr logó van egy szemüveg szárán.

Hasonló dolgokat tennének lehetségessé a Google Brain mesterséges intelligenciával foglalkozó részleg kutatói, és állítják: jó úton járnak – számol be az Ars Technica. Bizonyítékokat is mutattak a pixeles képek kétlépcsős élesítésére: első lépésben a program a képet hasonló, de nagyobb felbontású fotókkal hasonlítja össze, majd az utóbbi felvételekből tanult elemeket hozzáadja a rossz minőségű képekhez.

©

Így alakul ki egy sokkal élesebb – de hangsúlyozzuk: csak a lehetséges valóságot mutató – kép, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Bal oldalon 64 négyzetpixeles képek vannak – ezeket a teszt kedvéért butították ilyenre –, középen a Google Brain programjának megoldása, és jobb szélen az eredeti felvételek. Látszik, hogy az extrém homályos fotókból közel ugyanolyat hozott ki a mesterséges intelligencia.

Beavatatlan embereken tesztelték is az eredményeket, akik alig tudták megkülönböztetni, hogy melyik lehet az eredeti és melyik mesterségesen előállított élesítés. Persze a felvételeken az is látszik, hogy messze nem tökéletes a módszer, ezért a Google Brain csapata tovább dolgozik a többek között rendőrség számára is nagyon hasznos fejlesztésen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!