szerző:
hvg.hu

Minden szakmát más mértékben érint a robotok térnyerése, ezért hasznos ez az oldal, ahol gyorsan kiderítheti, mennyire van veszélyben a munkája. Előre szólunk: vannak olyan állások, amelyeknél az automatizáció miatt tulajdonképpen már most el kell gondolkodni a továbbképzésen vagy váltáson, ha nem akar pár év múlva elfogadható munkalehetőségek nélkül maradni.

Na most akkor elveszik a robotok a munkánkat, vagy nem? – ezzel az igen fontos kérdéssel mi is bőven foglalkoztunk már, de választ sokkal könnyebben lehet adni, ha így tesszük fel a kérdést: a robotok elveszik-e a munkámat? Minden szakmát más mértékben érint az automatizáció, ezért jobb, ha konkrét állásra kérdezünk rá. Így tehet a Will Robots Take My Job oldalon, ahol választ is kap a kérdésre, mégpedig egy oxfordi tanulmány becslései alapján.

Elég angolul beírnia a munkáját/pozícióját – ha nem ismeri a pontos angol kifejezést rá, itt gyorsan megtudhatja –, majd az Enter billentyűt megnyomva megjelenik egy szám arról, hány százalék eséllyel veszik el a munkáját a robotok.

Ahogy az alábbi példán látszik, a pénztárosok nagyon is félhetnek és gondolkodhatnak a váltáson vagy továbbképzésen, amit az Amazon szupermarketes fejlesztése is igazol. Vagy például a Tesco itthon is bevezetett önkiszolgáló pénztárai, melyekből kevesebb már biztos nem lesz, több annál inkább.

©

A szám és rövid angol nyelvű indoklás alatt még két fontos megjegyzés látható arról, hogy mennyire kezdhetünk aggódni, illetve a szakmán belül milyen növekedési potenciál van a következő években – már ha van egyáltalán. (Lejjebb még két adat található, de azok csak amerikaiak számára érdekesek.)

©

Felmerülhet az olvasóban az a kérdés is: hogyan alkalmazkodhatunk a robotok térnyeréséhez? Nos, Elon Musk szerint munka nélküli fizetés is kell majd, de ennél fontosabb, hogy Magyarországon oktatási forradalom szükséges, ha nem akarjuk, hogy a mai gyerekeket a robotok munkanélkülivé tegyék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!