szerző:
hvg.hu

A vörös bolygó magányos felfedezője, a Curiosity különleges fotóval lepte meg a NASA stábját: megörökítette a naplementét.

A Curiosity már több mint 5 éve kutatja a Mars titkait, és küldetése izgalmas szakaszához ért. Elkezdett ugyanis felkapaszkodni a Mount Sharp hegyoldalára, hogy elérje a Gale-krátert. A vörös bolygó magányos robotja – amely születésnapjain magának énekel – már eddig is fontos felfedezéseket tett, de ezen a szakaszon közelebb kerülhetünk a kérdés megválaszolásához: hogyan lett évmilliárdok alatt a Mars meleg és víz borította bolygóból száraz és jéghideg planéta? – írja a space.com.

A szakmailag érdekes kutatás mellett egy másik előnye van ennek a pozíciónak: a kráter oldaláról látványosabb a naplemente. A Curiosity pedig készített is egy felvételt, ilyen tehát a naplemente a robot szemszögéből.

©

Két éve egyébként már készült egy naplementés fotó a Marson, ami talán még szebb lett, ugyanis akkor olyan méretű porból lett porfelhő a bolygón, ami átszűrte a kék fényt.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!