Balavány György
Balavány György

A sztárpszichológus annyira tudományos, hogy az már para.

Talán létezik olyan hírfogyasztó, aki előtt ismert, hogy akadt olyan önkéntes NER-partizán, aki azzal kontrázott rá az Ákos kontra Telekom kontra kormány cicaháborúra, hogy igenis, a nő legfontosabb tevékenysége a gyermekszülés és nevelés, amúgy tudományosan, hiszen ezt már Bagdy Emőke is megmondta. Tudományos bizonyíték gyanánt elő is került Emőke egy régebbi könyvéből egy idézet, azzal a nyilvánvaló igénnyel, hogy innentől nyugodtan befoghatja minden ellenhurrogó a lepcsest.

Most ne beszéljünk arról, hogy Bagdy Emőke (a pszichológia Nógrádi Györgye) sztárszakemberként a karrierépítő nő mintaképe is lehetne, vagyis ha a karrierépítést a női kiteljesedés akadályaként említi, az nem tűnik megdönthetetlenül hitelesnek. De ne, tényleg ne erről beszéljünk, hanem maradjunk a idézeteknél.

Professzor asszony ugyebár  az iskolákban bevezetendő meditációt ezzel a tudományos indoklással kívánta alátámasztani: „amikor a gyerek érzi, hogy hat rá a negatív, akkor egyetlen gondolattal el tudjon indítani egy olyan programot magában, hogy stressz-szelídítő hormonok törjenek be.”

Fogadjuk be mélyen, és hagyjuk hatni ezt a mondatot. Annyira tudományos! Hiszen már axióma a stressz-szelídítő hormonok létezése, amik betörését egy gondolattal beindíthatjuk, nem? (Segítek: nem.)

De a napokban, tényleg véletlenül, újabb kincsre leltem.

Bagdy Emőke tanácsai az élethez, az anyag, ill előadás ezt a szerény címet viseli. Olyan más kitűnő publikációk társulnak hozzá Professzor asszonytól, mint pl. a „Hogyan betegíthetjük, illetve gyógyíthatjuk meg önmagunkat ?

Az élettanácsok közt megtudhatjuk, hogy van egy olyan órajeladó szerkezet (!) az idegrendszerben, amely „a kozmikus ritmussal” (sic!) összhangba hozza a szervezetet (10:58), illetve ha a karunkkal körkörös mozgásokat végzünk, akkor a stressznek bizony rögtön annyi, mert kikapcsolódik neki a központja.

Azt hiszem, jobban tenné az a száz pszichológus, aki Professzor Asszony ellen peticionál, ha inkább tanulna tőle! Terápia, mi?  Diagnózis, kezelés, mi? Lópikulát! Körkörös karmozgás, és annyi!

De legjobban ez tetszett: „van egy fáradtságod, hazamégy, leülsz és elengeded magad... és akkor fújd ki magad... az f hang, valamint az ú hang nagyon szorongáselvezető, tehát a fújolás, az nagyon kiváló. ... csak használjuk ezt, és élvezzük a nyugalmat.” (15:23)

Most értettem meg, a fújoló futballszurkolók miért vannak olyan relaxált állapotban a meccseken.

És most ne idegeskedjünk azon, hogy az efféle a felkapott sarlatánok, mint ezen megnyilvánulásai tükrében Bagdy Emőke is, legalább annyira ártalmasak, mint viccesek.

Nyugi. Csak dőljünk hátra, és élvezzük a műsort:

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!