szerző:
hvg.hu

A világ első, tinédzserek szexuális viselkedési szokásait bemutató térképét készítették el az Ohio State University kutatói. Kiderült, hogy igen hosszú szexláncok fűzik össze a fiatalokat.

A kutatók azt vizsgálták, hogy egy szexuális kapcsolatból kiindulva milyen hosszú lánc épül fel, ha stafétaszerűen (azaz a több partnerrel folytatott viszonyból származó elágazásokat figyelmen kívül hagyva) egyenes ágon kapcsolódnak egymáshoz a fiatalok. A végeredmény szerint egy középiskola diákja, ha csak egyvalakivel létesít szexuális kapcsolatot, közvetve mégis 286 másik emberrel kerül kapcsolatba.

A szociológusok meglepődtek azon, amit találtak: a diákok ugyanis egyáltalán nem azonosultak a promiszkuis viselkedéssel annak ellenére, hogy a tinédzserek nemi szabadosságról legendák szólnak. Sőt James Moody, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy a „hosszú láncok” kifejezetten zavart és meglepetést váltottak ki a diákokból. Talán tudják, hogy a partnerük korábban valaki másnak is volt partnere, de azt nem gondolják végig, hogy partnerük korábbi partnerének is volt korábbi partnere, és így tovább. Ez azt mutatja – vélekedik Moody –, hogy a tinédzserek gondolkodásában aktiválni kell ezt az ismeretet a szexuális úton terjedő kórok megelőzése érdekében.

A középiskola, ahol a vizsgálatokat folytatták - a Reuters jelentése szerint - minden szempontból átlagosnak számít a kisvárosokban, s az adatfelvétel is anonim volt. Így remélhetik, hogy a társadalom jelentős jellemző adatokat kaptak. Például megállja a helyét, hogy a tinédzserek valamivel több, mint felének egyáltalán nem volt még szexuális kapcsolata.

A vizsgálat tapasztalatai azt sugallják, hogy a diákok viselkedése nagyon nagymértékben a helyi szokásokon, a szexuális aktivitás helyi történeteinek ismeretén, s az ezekből kialakított általános viselkedésmintákon alapszik. Például barátaik, barátnőik exbarátai vagy exbarátnői sohasem jelentenek újabb célpontot számukra, ez szinte tabu. Túl közeliek ugyanis ezek a kapcsolatok. Ez ellentétben áll a fiatal felnőttek szétterjedő, s az efféle korlátokat könnyedén áthágó szexuális viselkedésmintáival.

MTI Világ

Kormányzati segítséggel raboltak el szexrabszolgákat?

Kilencven, prostitúcióra kényszerített nőt raboltak el egy menhelyről a kambodzsai fővárosban; az őket védő civil szervezet szerint vezető tisztségviselők fonódnak össze az ügyben a szervezett bűnözéssel, a phnompeni kormány viszont tagadja, hogy emberrablás történt volna.

Világ

A britek egy százalékát nem érdekli a szex

Sokkal többen vannak az aszexuálisok, mint azt eddig széles körben feltételezeték: egy brit felmérés szerint a felnőtt lakosság egy százaléka nem érez semmiféle szexuális késztetést.

Világ

Szexranglista: a magyarok a harmadikak

A franciák a világelsők a szexben évi 137 szeretkezéssel, de a magyarok is dobogósok: a magunk 131 alkalmával a harmadik helyen állunk. Az ezüstöt a görögök kapták 133-as eredménnyel.