szerző:
MTI

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.

Az EU képviselői és a miniszterek óva intettek mindenfajta pánikkeltéstől a madárinfluenzával kapcsolatban. Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a résztvevők tájékoztatást adnak majd a tervezett intézkedésekről, de semmi ok a pánikra, aggodalomra. Markosz Kiprianu, az EU egészségügyi biztosa a nemzetközi együttműködés szükségességére mutatott rá a járványveszély elleni harcban.

A rendkívüli tanácskozás összehívását Franciaország kezdeményezte, amely attól tart, hogy az EU a világkereskedelmi tárgyalásokon a mezőgazdasági szubvenciók visszafogása terén túl nagy engedményeket tesz. Ez a párizsi kormány számára létfontosságú kérdés: Franciaország az EU legnagyobb agrártermelője, s a szervezet közös mezőgazdasági politikájának (KAP) legfőbb haszonélvezői a francia parasztok. Nem véletlen, hogy az EU legutóbbi, idén júniusi csúcsértekezletén a KAP megreformálására vonatkozó felvetések váltották ki az egyik legnagyobb vitát - s az sem, hogy a mostani luxemburgi találkozóra Párizs küldte a legnagyobb delegációt, nem kevesebb, mint négy miniszterrel.

A madárinfluenza kérdése "menet közben" került fel a napirendre, miután kiderült, hogy Törökországban és Romániában megjelent e kór vírusa. Bár az Európai Bizottság az új veszélyforrásra gyorsan reagált, s betiltotta az élő madarak, illetve a baromfikészítmények behozatalát e két országból, szakértők attól félnek, hogy a vírus - ha sikerül átalakulnia - az embereket is tömegesen megfertőzheti.

Az EU stockholmi betegségmegelőzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna azonban nyilatkozatában - amelyet Luxemburgban is nyilvánosságra hoztak - óva intett a pániktól: mint mondta, egyelőre a madárinfluenza csak minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Azoknak kell vigyázniuk, akik a fertőzött madarakkal dolgoznak, s számukra az ügynökség óvintézkedéseket dolgoz ki.

Az Európai Bizottság egyelőre a vírusellenes szerek felhalmozását tartja a legfontosabbnak, erre ösztökéli a tagállamokat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tagállamnak akkora készlettel kellene rendelkeznie, hogy azzal szükség esetén azonnal elláthassa saját lakosságának egynegyedét. Ehhez képest egyes EU-források szerint a 25 tagállam, valamint Izland, Norvégia, illetve Liechtenstein ma még együttesen is csak 10 millió adaggal rendelkeznek ezekből a szerekből - majdnem 500 millió emberre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Madárinfluenza: teljes határzár a magyar-román határon

Pozitívaknak bizonyultak azok vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek – közölte csütörtökön a brüsszeli bizottság, hozzátéve, hogy meg fogja tiltani minden romániai élő szárnyas és az azokból készült termékek exportját.

MTI Világ

Uniós válságcsúcs a madárinfluenza miatt

Rendkívüli találkozót tartanak az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri a jövő héten az Európába érkezett madárinfluenza miatt - közölték diplomáciai forrásból pénteken Brüsszelben.