szerző:
MTI

A rendőrség megtiltotta szélsőjobboldali Horvát Tiszta Jogpárt (HCSP) és európai testvérszervezeteinek a hét végére Zágráb központjába meghirdetett találkozóját - erősítette meg Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtökön a kormány ülésén.

A HCSP azt közölte, hogy "ez bolsevizmus és csapás a demokráciára". Milanovic kormányfő ismertette a belügyminisztérium határozatát, amelyben leírták: "Azok, akik az alkotmányos rend lebontására és horvát területek elrablására hívnak föl, turistaként jöhetnek Horvátországba, de tüntetőkként semmiképpen sem". A horvát miniszterelnök hozzátette, a kormánynak kötelessége megvédeni a lakosságot, és ellenszegülnie az ilyen eszméknek - írta az index.hr horvát online újság és a Jutarnji list című napilap internetes oldala.

A meghívott szélsőjobboldali szervezetek - többek között Magyarországról, Bulgáriából, Franciaországból, Belgiumból - pénteken Zágrábban akartak tanácskozni, és az volt a terv, hogy szombaton csatlakoznak a HCSP "A tábornokokért" címmel meghirdetett tiltakozó felvonulásához. 

Az index.hr megemlíti, hogy a zágrábi rendezvényre meghívták Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjét és Zagyva György Gulát, a Jobbik - korábban a Magyar Igazság és Élet pártjában politizáló - parlamenti képviselőjét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!