szerző:
MTI

A Die Welt német konzervatív lap a közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt elmarasztalt sajóbábonyi romák ügyéről közölt beszámolót az online kiadásában, míg a Le Monde című francia újság az auschwitzi emlékhely gondozásához való felajánlásokról jelentetett meg cikket.

A "Magyarország – 'Rasszizmus' rasszisták ellen – börtönbüntetés romáknak" című beszámolóban a szerző, Boris Kálnoky kiemelte: biztosan sokáig vitatkoznak majd a magyar nyilvánosságban arról, hogy az erőszakos bűncselekmény kiváltó oka valóban a megtámadottak nemzetisége volt-e, és nem sokkal inkább az, hogy a betiltott Magyar Gárda tagjai voltak. Kálnoky hozzátette: szélsőjobboldaliak évek óta uszítanak a zsidók és a romák ellen Magyarországon, de ezért még senkit sem ítéltek el, ugyanakkor az alaptörvény negyedik módosításáig erre nem is igen volt jogi lehetőség.

A Le Monde című francia lap Magyarország vonakodik fizetni Auschwitz megőrzéséért címmel közölt cikkében Piotr Cywinski lengyel történész, az auschwitzi koncentrációs táborban létesített emlékhelyet gondozó alapítvány elnöke elmondta, hogy a megőrzéséhez szükséges 120 millió euróból az elmúlt négy évben 23 országból mintegy 100 millió eurós összegben érkeztek ígéretek a hozzájáruláshoz. Kellemes meglepetés a mértékadó francia liberális lap szerint, hogy Ausztrália, Új Zéland és Törökország is tett felajánlást, de a legjelentősebb összegek Németországból (60 millió euró), Lengyelországból (10 millió euró), az Egyesült Államokból (5 millió euró) és Franciaországból (5 millió euró) érkeztek.

"Egy ország viszont semmilyen felajánlást nem tett. Ez az ország húzza az időt, kifogásokat talál, miközben első helyen érintett: Magyarország" – fogalmaz a cikkíró Piotr Smolar. A történész a lapnak elmondta, hogy 2009-2010-ben kezdett a magyar illetékesekkel tárgyalni, akik akkor a gazdasági válságra hivatkozva néhány év haladékot kértek. "Mostanában azt hallottuk, hogy 110 ezer eurót terveznek adni" – tette hozzá az alapítványi elnök. 

A Le Monde kommentárja szerint "ez nevetséges összeg a többi európai ország felajánlásához, de főleg a nemzeti múlthoz képest". "Saját tragédiáról van szó Magyarország számára. Szimbolikus szempontból Auschwitz a világon a legnagyobb magyar temetőt jelenti. Az 1,1 millió áldozatból több mint 400 ezer magyar zsidó volt, alig három hónap leforgása alatt, 1944-ben. Őket követik a lengyel zsidók, mintegy 300 ezren" – hívta fel a figyelmet az Auschwitz-Birkenau Alapítvány elnöke.  

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!