szerző:
MTI

Az új lengyel médiatörvény szerint azonnali hatállyal kirúgják a közmédia jelenlegi vezetését, az újakat pedig a kincstárügyi miniszter nevezi ki.

A lengyel szenátus is elfogadta a médiatörvény módosítását, miután az abszolút többségben lévő kormánypárt megszavazta azt.

Az új jogszabály azonnali hatállyal megszünteti majd a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig részvénytársaságként működő médiavállalatok vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezi majd ki vagy válthatja le.

A jobboldali, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédiában. A jövő év első felében végrehajtandó reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez már csak Andzrej Duda államfőnek kell aláírnia az elfogadott jogszabályt. Az Európai Bizottság azonnali tájékoztatást kért a lengyel külügyminisztertől.