szerző:
MTI

Új orosz nemzetbiztonsági stratégia lépett életbe a múlt héten, amely a nemzetbiztonságot fenyegető tényezők között említi az Egyesült Államokat. A dokumentumban az USA-t vádolják az ukrán konfliktus kiélezésével, és azt sugallják, hogy Oroszország fokozódó globális szerepvállalása ellenreakciót vált ki Amerikából és szövetségeseiből.

Először nevezte meg az Egyesült Államokat az Oroszország nemzetbiztonságát fenyegető tényezők között a Vlagyimir Putyin elnök rendeletével a múlt héten életbe lépett új orosz nemzetbiztonsági stratégia – írta a dokumentum ismertetőjében a Reuters hírügynökség.

A dokumentum a Dmitrij Medvegyev akkori elnök által jóváhagyott verzió helyébe lépett: a 2009-es változat még nem tett említést sem a NATO-ról, sem az Egyesült Államokról.

©

"Hosszú távú nemzeti érdekünk megerősíteni az Oroszországi Föderációnak mint a világ egyik vezető nagyhatalmának státusát, amelynek tevékenysége a stratégiai stabilitás és a kölcsönösen előnyös partneri kapcsolatok fenntartására irányul egy többpólusú világban" – olvasható a dokumentumban, amely – mint arra a Reuters felhívta a figyelmet – nem tett említést a Szíriában végrehajtott orosz légitámadásokról.

Az orosz globális szerepvállalás bántja az USA-t?

Moszkva meglátása szerint a megnövelt globális orosz szerepvállalás "ellenreakciót váltott ki az Egyesült Államokból és szövetségeseiből, amelyek dominanciájuk megőrzésére törekednek a globális viszonyokban". A dokumentum szerint valószínűleg növekedni fog az Oroszországra gyakorolt nyugati "politikai, gazdasági, katonai és informatikai nyomás".

A stratégiai stabilitás megőrzése érdekében Oroszország kész tovább tárgyalni az atomfegyverek csökkentéséről a kétoldalú megállapodások alapján csakúgy, mint többoldalú tárgyalásokon.

Az USA-t vádolják az ukrán konfliktus kiélezésével

A NATO bővítése és az észak-atlanti szövetség katonai infrastruktúrájának Oroszország határaihoz történő közeledése nemzetbiztonsági veszélyt jelent – áll a stratégiában. A dokumentum szerint a NATO által Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentősen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetőségét.

A dokumentum ismételten azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy "az ukrajnai alkotmányellenes államcsíny" támogatásával előidézte "az ukrán társadalom szétszakadását és a fegyveres konfliktus kitörését".

A dokumentum Oroszország biztonságára veszélyt jelentő tényezőként említette a "színes forradalmakat" megszervező külföldi szervezeteket és magánszemélyeket, valamint a külföldi titkosszolgálatok, a terror-, szélsőséges és bűnöző csoportok tevékenységét, a szélsőséges ideológiák népszerűsítését és a korrupciót.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!