szerző:
hvg.hu

Kicsúszott az irányítás a rendőrség kezéből szilveszter éjjel Kölnben, és a hatóságok attól tartottak, hogy súlyos sérültek, halottak is lehetnek, ha még jobban eldurvul a helyzet. Az intézkedés alá vont, valószínűleg arab férfiak elképesztően szemtelenek és nagyképűek voltak a rendőrökkel – egyebek mellett ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Spiegel szerzett meg. A német lap internetes oldalán csütörtökön közöltek részleteket a szövegből.

A Spiegel szerint a jelentés január 4-i, és egy vezető rendőrtiszt írta, aki leírhatatlannak nevezte azt, hogy a helyszínen lévő nők, akár egyedül, akár kísérettel voltak, valóságos vesszőfutást éltek át a részeg férfiak miatt. A kölni pályaudvarnál és a környékén lévő tömeget a rendőrség nem tudta befolyásolni, a helyzet kaotikus és szégyenteljes volt.

Az egyenruhások síró, zavarodott, megfélemlített járókelőkkel találkoztak, köztük nőkkel és lányokkal, akik verésről, lopásról, molesztálásról számoltak be. A rendőrök nem voltak elegen, túl sok minden történt egyszerre, ezért nem tudtak segíteni mindegyik áldozatnak, nem tudták mindenki feljelentését rögzíteni, és ez frusztrálta őket. Arra sem volt lehetőség a helyszínen, hogy őrizetbe vegyék az elkövetőket, sőt, azonosítani sem tudták őket.

Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar épülete előtt
©

Valamennyi sértett azt mondta, hogy migráns férfiak támadták meg.

A Spiegel pontokba szedve sorolt fel a jelentésből néhány megdöbbentő konkrétumot.

- „Szíriai vagyok, velem barátságosan kell bánnotok! Engem Angela Merkel asszony hívott meg” – ordította a rendőröknek egy férfi.

- Voltak, akik szemtanúkat fenyegettek meg arra az esetre, ha valamelyik bűnözőre rá mertek volna mutatni.

- Voltak olyanok, akik a rendőrök szeme láttára röhögve tépték össze a papírjukat, és azt mondták: „semmit sem tudtok tenni, hozzatok nekem holnap újat!” Valószínűleg a tartózkodási engedélyük volt ez a papír, bár a jelentésből nem derül ki, hogy pontosan milyen dokumentumokról van szó, illetve hivatalosan voltak-e azok.

- Hiába zárták le a pályaudvart, sokan a síneken keresztül átmentek a lezárt részekre, köztük a peronokra.

- Később tülekedés volt a vonatoknál is, az erősebbek előre tolakodtak felszálláskor.

Rendőri jelentlét a pályaudvaronon 2016. január 6-án
©

A helyzet annyira kaotikus volt, hogy a rendőrök attól féltek, súlyos sérültek és halottak is lesznek, ezért döntöttek a helyszín kiürítése mellett. Utána sem állt helyre a rend: több helyen tört ki verekedés, emellett a rendőröket petárdákkal, üvegekkel dobálták. A jelentésben idéztek egy másik rendőrt, aki azt mondta, hogy 29 éve szolgál, de ilyen fokú tiszteletlenséget még soha nem tapasztalt.

Aznap nagyon kemény éjszakájuk volt a kölni rendőröknek: reggel fél 8-ig voltak bevetésen.

Kölnben több mint száz feljelentés érkezett amiatt, hogy hordákba verődött, valószínűleg arab férfiak nőket molesztáltak, loptak meg és bántalmaztak. Hamburgban és Düsseldorfban is történtek ilyen esetek szilveszterkor, sőt, a friss hírek szerint az ausztriai Salzburgban is

A német kancellár arra kérte csütörtökön a német hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadásokat. Angela Merkel a bűncselekményeket elkövető külföldiek lehetséges kiutasítására is utalt. "Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket" – fogalmazott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!