szerző:
hvg.hu

Vasárnap meghalt a nyugat-franciaország Rennes egyetemi kórházában az az önkéntes, aki agyhalott lett a csütörtöki gyógyszerkísérlet után. Öt másik ember ugyancsak súlyos állapotba került, ők továbbra is kórházban vannak. A korábbi hírek szerint összesen 90 önkéntesen próbáltak ki egy tesztelés alatt lévő készítményt. A kórház már felvette a kapcsolatot mindenkivel, tíz embert megvizsgáltak szombaton, de nálunk nem találtak semmi bajt. A végzetes gyógyszerkísérlet ügyében több vizsgálatot is indítottak.

A végzetes gyógyszerteszt csütörtökön volt Rennes-ben. Pénteken Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, a nyugat-franciaországi Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa sajtótájékoztatót tartott, ott derültek ki részletek a történtekről.

Összesen kilencven önkéntes kapott különböző dózisban egy olyan szerből, amelyet a legfőbb portugál gyógyszergyár, az 1924-ben alapított Bial megbízásából a múlt nyár óta fejlesztettek a Biotrial nevű laboratóriumban. Utóbbi a francia egészségügyi minisztérium által engedélyezett kutatóközpont.

A készítmény a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis túl voltak már a sikeres állatkísérleteken, és egészséges önkénteseken tesztelték, közvetlen orvosi felügyelet alatt.

A szerencsétlenül járt 28 és 48 év közötti kísérleti alanyokat a város egyetemi klinikájára vitték. Egy ember agyhalott lett, az ő halálhírét jelentették be vasárnap. A másik öt ember közül hárman agykárosodást szenvedtek, őket kórházban ápolják továbbra is.

A labor értesítette a gyógyszerbiztonságért felelős nemzeti hatóságot a kísérletek leállításáról, és minden önkéntes tesztalanyt visszarendeltek. A francia egészségügyi miniszter pénteken azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy fény derüljön a történtekre, és megtalálják a felelősöket.

A miniszter elárulta, hogy a tesztelt gyógyszer elsősorban szorongás és hangulatzavarok kezelésre szolgál. A molekulát előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték. Azt nem árulták el, pontosan milyen hatóanyagról van szó. Egyben cáfolták viszont azt a korábbi értesülést, hogy egy kannabinoid tartalmú fájdalomcsillapítóval kísérleteztek.

Az AP hírügynökség vasárnapi jelentésében viszont megint azt írták, hogy egy fájdalomcsillapító volt a kísérleti szer, amely a marihuánában található hatóanyaghoz hasonló komponenst tartalmazott.

A rennes-i egyetemi kórház 84 önkéntessel vette fel a kapcsolatot, közülük tíz embert megvizsgáltak szombaton, és nálunk nem találtak semmi eltérést.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!