szerző:
hvg.hu

Homeopátiás gyógykészítményektől halt meg legalább 10 gyerek, 400-an pedig nagyon rosszul lettek. A termékeket azóta már nem gyártják, de nem ez volt az első eset.

Vizsgálatot indított 400 rosszullét és 10 gyerek halála miatt az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal, az FDA - írja az Independent. A gyerekek fogzást könnyítő homeopátiás tablettákat vagy gélt kaptak, de a szülők szerint hamarosan légzési nehézségek léptek fel, a gyerekek pedig letargiáról, általános gyengeségről számoltak be. Az esetek az elmúlt hat évben történtek.

A két legnagyobb amerikai drogéria-hálózat, a CVS és a Walgreens levette a polcairól az érintett termékeket, melyeket a Hyland nevű cég gyártott. A Hyland bejelentette, hogy leáll a gyártással a problémás termékek esetében. A gyógyszerfelügyelet arra kér minden szülőt, hogy dobják ki a megmaradt szereket, mert a fogzás megkönnyítéséhez egyébként sem szükséges gyógyszer.

Az FDA már 2010-ben figyelmeztetést adott ki a szerekkel kapcsolatban, amikor kiderült, hogy azok ellenőrizetlen mennyiségben tartalmazhatnak belladonna (maszlagos nadragulya) kivonatot. A növényt a népi gyógymódként több száz éve használták, magyarul szépasszonyfűn a neve. A hatóanyaga mérgező, drogként is fogyasztják. A Hyland akkor azt nyilatkozta, hogy megváltoztatta a gyártási folyamatot, és ezzel minimálisra csökkentette a veszélyes anyagot a homeopátiás készítményeiben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!