szerző:
hvg.hu

Disznóvérbe mártott golyókkal végeztek volna terroristákat?

Az első, szolidaritását kifejező Twitter-bejegyzése után pár órával Donald Trump amerikai elnök közzétett egy második, sokkal keményebb bejegyzést. Azt írta, tanuljunk abból, ahogy Pershing tábornok bánt a terroristákkal. 35 évre megoldotta a problémát.

Trump nem most hozakodik elő ezzel először. Korábban hosszan elmesélte a történetet: a legenda szerint az első világháború idején elfogott 50 Fülöp-szigeteki iszlamista közül 49-et disznóvérbe mártott golyóval lövetett le, egy embert pedig elengedett, hogy mesélje el mindenkinek, mi történt. A további 25 évre meg volt oldva a probléma – idézte fel tavaly. Most viszont 35 év terrormentes időszakról írt.

A Washington Post megszólaltatta a téma szakértőjét, Brian M. Linn történészprofesszort, aki azt mondta, semmi sem bizonyítja, hogy ez megtörtént volna. "Ez egy kitalált történet. Úgy tűnik, nem számít, hányszor mondjuk, hogy nem igaz, még mindig az összeesküvés-elméletek részét képezi. Senki sem tudja megmondani, hogy hol vagy mikor történt ez."

A terrortámadásról percről percre tudósításunkat itt találja.