szerző:
MTI

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn a szeptember 5-én megszavazott új oktatási törvényt, amely ellen a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is tiltakoztak.

Az elnöki hivatal szerint az államfő a jogszabály aláírásakor azt állította: a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, és emeli ezzel az oktatás színvonalát valamint a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Azt is hangsúlyozta, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban.

Porosenko szerint a jogszabály valamennyi ukrán állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosít, mert garantálja, hogy az iskola elvégzéséve mindenki egyformán magas színvonalon beszélje az államnyelvet, ami "elengedhetetlen" a sikeres pályafutáshoz Ukrajnában.

Az elnök azt ígérte: "Ukrajna eddig is és ezután is olyan hozzáállást tanúsít a nemzeti kisebbségek jogaihoz, amely megfelel nemzetközi kötelezettségvállalásainak, összhangban van az európai normákkal és példaértékű a szomszédos országok számára".

A szeptember 5-én megszavazott oktatási törvényt Ukrajnában többek között Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója is bírálta. Ukrajnai magyar szervezetek arra kérték korábban az államfőt, hogy vétózza meg a jogszabályt. A kijevi parlamenti pártok közül az Ellenzéki Blokk képviselői is kérték Porosenkót, hogy ne írja alá a törvényt. Ezt a pártot egyébként Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök hívei alapították.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a hétvégén, Kijevben tartott Jaltai Európai Stratégia nevű nemzetközi fórumon a kulisszák mögött újságíróknak megismételte, hogy Ukrajna ki akarja terjeszteni az ukrán nyelv oktatását a gyermekek számára, ezzel együtt nem akarja megfosztani a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvükön történő oktatástól.

Az új oktatási törvény alapvetően a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018. szeptember 1-jétől bevezetendő reformokkal: egyebek mellett 11-ről 12 évre emelik a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A tantárgyaknak a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatása csak az első négy osztályban maradna meg, az is csupán az önkormányzati - vagyis nem állami - fenntartású tanintézetekben, azokban is csak külön osztályokban vagy csoportokban. Az 5. osztálytól felfelé már - az anyanyelvi tárgyak kivételével - a tantárgyakat ukránul oktatnák majd.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!