szerző:
hvg.hu/MTI

Csak ne akarják megmondani, mi a jó a kárpátaljai magyaroknak - érvelt a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en ment neki keményen az ukrán kormánynak. Szijjártó csütörtökön tárgyalt ukrán kollégájával, újra bebizonyosodott, teljesen máshogy látják a törvényt. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azt mondta, a törvény nem az emberek ellen irányul, de minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is. A magyar oktatást nem akarják elvenni, nyitottak a párbeszédre.

Szijjártó azzal érvelt, a kárpátaljai magyarok véleménye szerint korábbi széles körű anyanyelvi oktatási jogaikat az új törvény csorbítja. A magyar kormány nem akar mást, mint ugyanannyi jogot, mint korábban volt - mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

Később, mikor már a közmédiának nyilatkozott, keményebb hangnemet is megengedett magának. Szijjártó úgy fogalmazott,

"az ukrán kormány ne akarja megmondani, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak."

Azzal érvelt, nem biztos, hogy minden kárpátaljai magyar Ukrajnában akar maradni, ezért elég, ha ők csak egy bizonyos szinten tanulnak meg ukránul. Szerinte durva versenyhátrányba kerülnek a magyar tanulók negyedikben, mikor magyar helyett már ukránul kell tanulniuk a szaktárgyakat. A kormány által gyakorolt nemzetközi nyomás marad.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!