szerző:
MTI

A Fehér Háznak nincs tudomása más országról, amely elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának - közölte csütörtökön Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

"Én nem tudok olyan országról, amelytől azt várnánk, hogy ezt megtegye valamikor a közeljövőben" - mondta a Fehér Ház szóvivője.

"Nem azt mondom, hogy nem fogják, de én nem tudok róluk" - fogalmazott. 

Eközben a Ciszjordániában kormányzó Fatah párt egy magas rangú vezetője, Dzsibril Radzsúb arra figyelmeztetett, hogy a térség meglátogatására készülő Mike Pence amerikai alelnököt "nem látják szívesen Palesztinában".

"A Fatah nevében mondom, hogy nem fogadjuk Trump helyettesét a palesztin területeken. (Pence) megkérte (Abbászt), hogy találkozzon vele e hónap 19-én Betlehemben, de ilyen találkozóra nem fog sor kerülni" - szögezte le.

Donald Trump amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A térségbeli muszlim országok egyöntetűen ítélték el az amerikai államfő döntését, csütörtökön már összecsapások voltak Ciszjordániában, a Gázai övezetben, illetve az övezet és Izrael határterületein. A Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin mozgalom újabb intifádára (felkelésre) szólította fel a palesztinokat, a libanoni Hezbollah szélsőséges szervezet pedig ennek támogatását sürgette.

A Gázai övezetből rakétákat lőttek ki Izrael irányába, de azok nem érték el a zsidó állam területét. Az izraeli hadsereg megtorlásul a Hamász célpontjait lőtte a szóban forgó térségben.

A zsidó állam védelmi erőinek közlése szerint egyik harckocsija és egy harci repülőgépe támadta meg a radikális szervezet létesítményeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!