szerző:
MTI

A tanárnő két éve a békéért szólalt fel a kurd konfliktusban.

Terrorpropaganda vádjával bebörtönöztek Törökországban egy tanárnőt nyolc hónapos csecsemőjével pénteken, mert több mint két évvel korábban egy televíziós műsorban  a békéért emelt szót az ország délkeleti felében zajló kurd konfliktussal összefüggésben - jelentette a kormánykritikus BirGün című török napilap. Az ellenzéki újság szerint a nőt és gyermekét a nap folyamán  a diyarbakiri börtönbe szállították. 

A főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirból származó tanárnő 2016 januárjában betelefonált egy népszerű  televíziós műsorba,  azonnal a kurd konfliktusra terelte a szót, ami szerinte Nyugaton alig kap médiafigyelmet. Éppen akkor a török hadsereg nagyszabású műveletet hajtott végre az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben. A terrorszervezetnek minősített PKK-val  mindennaposak az összecsapások.

Tavaly a tanárnőt 15 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorpropaganda miatt, de a büntetés letöltésének megkezdését  - tekintettel az újszülött csecsemőre  - elhalasztották. Az említett újság szerint az ügyben eljáró bíróság pénteken az újabb halasztást elutasította.

A tanárnő a televíziós műsorban egyebek között azt hangsúlyozta: "Ne  hallgassanak. Ne hagyjanak embereket meghalni. Ne hagyjanak gyermekeket meghalni. Ne hagyjanak nőket meghalni."

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is. 

A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!