szerző:
hvg.hu

Az orosz rendőrség figyelmeztette a jekatyerinburgi stadion közelében élő lakókat, hogy a meccsnapokon ne menjenek ki erkélyeikre, s ne álljanak az ablakok közelébe, mert a mesterlövészek merénylőnek nézhetik, és lelőhetik őket. A vb-stadion környékén egyébként is igazi hadiállapot uralkodik.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában
Február óta három méter magas kerítés veszi körbe a labdarúgó-világbajnokság több mérkőzésének otthont adó jekatyerinburgi stadiont. Ez tulajdonképpen még érthető is lenne, ám a teljes biztonságot csak úgy lehetett szavatolni, ha a kerítés egy szakasza gyakorlatilag teljesen elzár egy-két háztömböt a külvilágtól: csak hosszú kerülő úton lehet megközelíteni a főutat, illetve a házhoz tartozó parkolót. A biztonsági kamerákkal védett kerítés valószínűleg tetszik a helyi rendőrségnek, legalábbis erre utal, hogy egy hónappal a vb vége után, augusztus közepén akarják elbontani a lakók életét megkeserítő akadályt.

Az erkélyen tartózkodók, illetve az ablak közelében állók elleni tűzparancsot a Krilova utca egyik háza ellen adták ki, az ott lakók ugyanis rálátnak a nézőtérre, így onnan egy terrorista rálőhetne a stadionban tartózkodókra. „Úgy élünk, mint egy állatkertben a rács mögé zárt vadak. A ház bejárata pedig ostrom alatt van” – idézte az egyik lakót a The Moscow Times című moszkvai lap.

Az érintett háztömbökben lévő üzletek tulajdonosai arra panaszkodnak, hogy forgalmuk a felére esett vissza, az emberek egy része azt hiszi, a boltok zárva vannak. A rendőrök pedig hetek óta sűrűbben igazoltatják a környéken lakókat, akik közül a meccsek napján csak azok hajthatnak be otthonaik közelébe, akik megkapták a különleges engedélyeket.
Míg a többség panaszkodik, akadnak, akiknek tetszik az új módi. Ők azzal érvelnek, hogy korábban a szurkolók a házak között randalíroztak, üvegeket törtek, s sokan akadtak, akik a házfalaknál könnyítettek magukon. Most viszont rend és nyugalom van, a drukkerek nem mernek újat húzni az egyenruhásokkal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!