Nem mindegy, hogyan csapolják a sört?
Marketing-hókuszpók, vagy tényleg van értelme? Valóban nem mindegy, hogyan csapolják a sört, ha az előírt mennyiség a pohárba kerül? Bizony nem mindegy! A szépen (és jól) megcsapolt sör nem csak esztétikusabb, de élvezetesebb is, mert a megfelelő hab védi a sört.
A sörben az erjedés során keletkezett, oldott szén-dioxid ugyanis a palackból való kitöltés vagy a csapolás után igyekszik minél hamarabb kiszabadulni a folyadék fogságából, ezért a rosszul szervírozott sör akár perceken belül is sokat veszíthet frissesség-érzetéből. A megfelelően tömör és tartós hab azonban pont ez alatt a röpke idő alatt – amíg a vendég asztalára kerül – óvja meg a sört a túlzott szén-dioxid-vesztéstől.
A pohárnak ragyognia kell © InBev |
Kimondva, leírva roppant egyszerűnek tűnik: a versenyzőnek három perc alatt kell elmosogatnia a poharakat, és csapolni két pohár sört. Kicsit közelebbről megvizsgálva a dolgot azonban kiderül, számos apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy a vendég elé kerülő sör valóban tökéletes legyen minőségben és látványban is. Először is mosogatószeres, majd hideg folyóvízben el kell mosni a poharakat. Rendkívül fontos, hogy a pohár tökéletesen tiszta legyen, és mosogatószer-maradvány ne maradjon rajta vagy benne, mert az azonnal tönkreteszi a sör habját.
A csapolás kezdetekor a csapolószárban levő „cseppsört” el kell engedni. A régi időkben ezt a pangó sört „éjjeliőrnek” is nevezték. A tisztességes kocsmáros pedig a lefolyóba küldte az éjjeliőrt. Sohasem szabad sajnálni ezt a pár centiliter állott sört! Ha a vendég mindig friss csapolt sört kap, újabb és újabb rendelésével bőségesen pótolja ezt a veszteséget. A csapolószár sohasem érhet sem a sörbe, sem a pohár falához. A csapolást egy menetben, egy húzásra kell végrehajtani. A csapolás befejeztével a poharat azonnal el kell venni a csap alól, nehogy utólag belecsússzon akár egy csepp sör is.
Csapoló világbajnokság. A legjobbak és a leggyorsabbak © InBev |
Színpadi körülmények között, reflektorok fényében, drukkerek és ellendrukkerek előtt azonban könnyen megremeg a kéz. Elegendő csak egy pillanattal korábban vagy később elzárni a sörcsapot, s máris nem megfelelő magasságú lesz a habkorona, nem lesz egyforma a két pohár sör.
Dömötör Tamás, a magyar versenyző © Vétek György |
A magyar versenyző, Dömötör Tamás a győri Belga sörözőből – bár tökéletesen hajtotta végre a feladatot – a zsűri döntése szerint nem került be az első tizenkettő közé.
Az este 8 órakor kihirdetett végeredmény szerint 2008-ban a világon a belga Tommy Goukens csapol a legjobban. S ha hiszik, ha nem, a második a kínai Claire Dong, a harmadik pedig az ukrán Volodimir Vavrik lett.