Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Vándor Éva

5 perc

2019.10.21. 17:00

2019.10.22. 12:12

Nagyon úgy tűnik, hogy megindult a tudományosan megalapozatlan, politikailag mégis nagyon hatásos amerikai abortuszellenes narratíva importja: itt a Szívdobbanás Konferencia, republikánus sztárvendéggel.

Kevés érzelmileg telítettebb vitát lehet elképzelni, mint azt, amely az abortusz körül zajlik, és erősödött fel különösen idén, amikor az Egyesült Államok több államában is – lényegébenbetiltották az abortuszt, pontosabban úgy szigorították ezeket a törvényeket, hogy már a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül a fogantatástól számított hatodik héttől kezdve törvénytelenné nyilvánítsák a terhességmegszakítást. Csak a rend kedvéért: a hatodik hét a terhességnek az a szakasza, amikor sok nő még nem is tudja, hogy terhes.

Amy Sinclair

Szószóló

Wikipedia

A kulcsszó itt több szempontból is a szívdobbanás, amelynek a tudományosan megalapozatlan, ám merketingszempontok alapján nagyon is hasznos hátteréről hamarosan szót ejtünk. Előbb azonban az apropóról. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy megkezdődött ennek a narratívának a magyarországi importja: a CitizenGo ultrakonzervatív aktivista csoport (amely mostanában a Coca-Cola melegbarát plakátjai elleni hadjárattal hívta fel magára a figyelmet) Budapestre hozza a Szívdobbanás Konferenciára a téma egyik leghatékonyabb szószólóját, Amy Sinclair iowai szenátort. Ő az, akinek, mint a beharangozóban írták, elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Iowában 2018-ban elfogadták a szívdobbanástörvényt – vagyis már a hatodik héttől betiltották az abortuszt. A rendezvény ajánlójában azt szemérmesen elfelejtették közölni, hogy az iowai törvényt aztán alkotmányellenesnek nyilvánították.