szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alabama államban. A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója szerda este aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, írja az MTI.

A déli tagállam szenátusa által kedden elfogadott törvény csaknem teljes egészében betiltja a művi terhességmegszakítást.

Más, az abortuszt erőteljesen korlátozó tagállamok törvényeitől eltérően nem a magzat első szívdobbanásától, nagyjából a terhesség 6. hetétől, hanem már a fogantatástól tiltja az abortuszt, és nem tesz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt bekövetkező terhesség esetében sem. Csak akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van vagy egészsége nagyon súlyosan károsodhat.

Illusztráció
©

A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Kay Ivey kormányzó a törvény aláírása után közleményt adott ki. "Sok támogatója számára ez a törvény ékes bizonyíték arra, hogy az alabamaiak mélyen hisznek abban, hogy minden élet értékes és minden élet megszentelt ajándék Istentől" – írta.

Leana Wen, a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, abortuszpárti civil szervezet elnöke közölte: csütörtökön bírósági keresetet nyújt be, mert a törvény megsérti a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-as, úgynevezett Roe/Wade-döntését, amely biztosítja a nők jogát az abortuszhoz. Staci Fox, a szervezet másik igazgatója szerda este a CBS televízió híradójában azt hangsúlyozta: az általa irányított szervezet Alabamában még egyetlen pert sem veszített el, és ez így lesz most is. Csütörtökre virradóra a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalásában azt írta,

Amerika a szélsőséges abortuszellenes törvények korát éli.

„Volt egy abortuszom, és a lehető legjobb döntés volt"

Jameela Jamil színésznő a személyes példájával próbált érvelni a terhesség-megszakítás létjogosultsága mellett.

Elemzők szerint a republikánus tábor egy része éppen arra vár, hogy az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerüljön. Abban reménykednek ugyanis, hogy az immár konzervatív többségű legfelsőbb bíróság, amely korábban elutasította, hogy az abortusz ügyével foglalkozzon, ezúttal semmisnek mondja ki a Roe/Wade-döntést.

Terri Collins, a törvény egyik előterjesztője azt mondta: a többi között az is céljuk volt, hogy a legfelsőbb bíróságnak alkalmat adjon a megvitatására, ezzel a Roe/Wade-döntés megsemmisítésére. Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az ilyen megszorító abortusztörvények sok szavazót eltávolíthatnak a Republikánus Párttól a 2020-as választásokon.

Alabama nem az egyetlen amerikai állam, ahol az utóbbi hónapokban abortuszellenes törvényt fogadtak el. Brian Kemp georgiai kormányzó például kedden írta alá a január elsejétől életbe lépő abortusztörvényt, de Kentuckyban és Mississippiben is hasonló jogszabályt szavaztak meg. Kentuckyban egyelőre per miatt felfüggesztették a törvény életbeléptetését, Mississippiben azonban a márciusban elfogadott jogszabályt várhatóan július elsejétől alkalmazni is fogják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

Női tüntetés Lukasenka ellen

Női tüntetés Lukasenka ellen

Ismét beázott a Szent János Kórház szülészete

Ismét beázott a Szent János Kórház szülészete