Hont András: A győriek innentől legalább hátulról is felismerik a polgármesterüket

Hont András

3 perc

2019.10.10. 14:30

Az önkormányzati kampány szivárogtatási botrányait veszi számba véleményszerzőnk, majd elemzi is a körülményeket. Hont András szerint a Borkai-ügy nincs politikailag felépítve.

A helyhatósági választási kampány a hajrájára izgalmas fordulatot vett, és újabb célcsoporthoz igyekszik utat találni. Úgy tűnik, a sorozatfüggők érdeklődését próbálják a reklámguruk és a titokzatos felvételkészítők megragadni. Végül is a politika boszorkánykonyhájáról és a közszereplők magánéletéről nem egy sikeres sorozatot forgattak már. Ám reality verzió nem nagyon volt. Eddig.

Magyarország ebben is jobban teljesít. Az elmúlt két hétben egymás után jelentek meg a leleplező felvételek. Már szinte feledésbe is merült, hogy a Párbeszéd nevű párt nem tudni, milyen vezetői körében az ellenzéki főpolgármester-jelölt arról beszél, hogy nem mehet vissza egykori kerületébe, mert ott elássák. Mivel erősen megvágott anyagról van szó, azt nem állíthatjuk egészen biztosan, hogy ezt a helyi szocik tennék-e, azt viszont igen, hogy a főpolgármester-jelölt szerint ők lopnák szét a kerületet, ha erre módjuk nyílna. Három nap tétovázása után előállt a Párbeszéd vezetősége, hogy közölje: a felvételek a képviselői irodaházban készültek, szerintük a hatalom érdekében, és hogy ez a magyar Watergate.

Az utóbbi megállapítással nehéz vitatkozni. Ugyanis a Watergate magyar változatához méltó egyedül, hogy pillanatokkal később már el is fújja egy agglomerációs polgármesterről készített videó, amelyen a városvezető éppen masszázsszolgáltatást vesz igénybe – extrákkal. „A rendszerváltás utáni történelmünk legaljasabb akciója” – nyilatkozta a videó készítéséről és közzétételéről az érintett, ami csak azt jelenti, hogy csínján kell bánni a bombasztikus minősítésekkel, avagy nyugtával dicsérd a választási hadjáratot.

Jött az újabb hangfelvétel, ezúttal Egerből, és ez esetben aljasnak nem is a rögzítést, hanem az elhangzottakat lehet tartani. A Fidesz helyi ügyvezető alelnöke konkrétan a környékbeli polgármestereket fenyegeti, miközben a rezsim hitvallását is ismerteti. „Ha valaki politizál, és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!” Illetve nem pont, hanem vessző, mert érkezett az újabb epizód.

Nem sokkal később jelentek meg azok a képsorok, amelyeken egy kispesti szocialista képviselő fehér por szakszerűnek tűnő kezelése közben értekezik arról, hogy még a kerületi politikában is illik megkeresni évente százmillió forintot. Szó esik visszaosztásokról, külső vállalkozásokról és „túl éhes” vagyonkezelő igazgatóról. És ezzel még mindig nem értünk a csúcsra.

A csúcsra Borkai Zsolt ért – ahogy az egy alaposan dokumentált jachtos buli képein és videóin megtekinthető. Egy névtelenségbe burkolózó blog napok ót szivárogtat részleteket a hajón tartott partiról, körítésként a sajtóban korábban már napvilágot látott ügyeket és masszív sejtetéseket tálal: prostituáltak, kokain, titkos bankszámlák. Ezzel kapcsolatos bizonyítékok azonban eddig nem kerültek elő.