szerző:
hvg.hu

A kispesti polgármester a hvg.hu kamerája elé állt, de kérdéseket nem lehetett feltenni neki abban az ügyben, amelyet múlt héten korrupciós botrányként tálalt a kormánymédia. A Transparency International feljelentést tett az ügyben kiszivárgott felvételek miatt, szerintük nem kizárt, hogy a felvételek manipuláltak, de ha igaz, ami elhangzik, az számos bűncselekmény gyanúját felveti. A kispestieket is megkérdeztük arról, mit hallottak a hangfelvételről.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Feljelentést tett kedden a Transparency International korrupcióellenes szervezet annak a hangfelvételnek az ügyében, amely az azt publikáló orgánumok szerint a kispesti szocialista polgármester köreit érintheti. Ligeti Miklós jogi igazgató a hvg.hu-nak azt mondta,

ebben a történetben a kiszivárogtatás, a nyilvánosságra kerülés ugyanúgy gyanús, mint ami a felvételen elhangzott. Senki sem erősítette meg, hogy a felvételen elhangzottak valósak, és azt sem, hogy azok beszélnek-e, akiknek ezt tulajdonítják.

A HírTv és a Magyar Nemzet péntek óta hoz nyilvánosságra különböző felvételeket - egy videót illetve több hangfelvételt -, amelyeken állítólagos korrupciós ügyekről beszélgetnek. Pénteken a HírTv mutatott be egy videót, amelyen állításuk szerint Lackner Csaba szocialista politikus látható egy fehért port tartalmazó zacskóval a kezében. A néhány másodperces felvételen érdemi állítás nem hangzik el, után már csak egy egészen más tónusú hangfelvételt közöltek, melyen állításuk szerint szintén Lackner beszél arról, hogy

egyesek azon a véleményen vannak, hogy aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

A Transparency nem tudja kizárni, hogy ez egy eljátszott provokáció, ha viszont igaz, ami elhangzott, az számos bűncselekmény gyanúját veti fel.

Egy másik felvétel részleten a férfi hang azt fejtegette, 8-10 lakás kiadásából tudná fedezni a havi bevételeit, vagyis több százmilliós vagyont kell felhalmoznia annak, aki havi másfél millió forintos életszínvonalát lakáskiadásból szeretné fenntartani. Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott felvételeken szóba kerül a Krinyóként emlegetett Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, a kerületi Vagyonkezelő igazgatójának neve olyan összefüggésben, hogy a tavaly felvett 1,2 milliárdos önkormányzati hitel "rajta keresztül ment, senki sem sajnálta tőle". Egy szombati cikk további részleteket közölt az állítólagos hangfelvételből, aszerint a Lacknerként említett férfi azt állította, Gajda Péter polgármester összeveszett Kránitz-cal, mert "egy mutyiból Gajda 3 milliót kapott", Kránitz pedig 12-t.

Gajda Péter szocialista polgármester első nyilatkozatában azt mondta, a felvételen nem ismerte fel sem Lackner Csabát sem a hangját, de kért tőle egy találkozót. Később azt közölte, a felvétel manipulált, feljelentést tesz az ügyben. Gajdától kértünk egy interjút, azonban csak egy videónyilatkozatot tett, kérdéseinket nem tudtuk feltenni.

Kerestük Lackner Csabát is, de nem reagált, vasárnap viszont a Facebook oldalán tagadta, hogy ő lenne látható és hallható a felvételen, szerinte manipulációról és összevágott fércmunkáról van szó, ami nem tükrözi a valóságot. Azt írta, a korrupciót elítéli és nem tud ilyenről. Nem sokkal később ezt a posztot levette az oldaláról.

Bár Gajda Péter nem ismerte fel a képeken Lacknert, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt az MTI tudósítása szerint egy sajtótájékoztatón azt mondta, a videófelvételen látható férfi hasonlít Lacknerre. A választáson Kránitz és Lakner is indul képviselő-jelöltként.

A cikksorozat harmadik részében előkerült egy vállalkozó, Somogyi László neve is, akinek cége szerződött az önkormányzattal. A lap szerint több szerződés is volt, a Közbeszerzési Értesítőben csak egy 2017-est találtunk. Egy másik céggel is összefüggésbe hozták, amely csak idén három szerződést kötött az önkormányzattal. A lap szerint Somogyi az egyik szocialista képviselő férje. Somogyinét megkerestük, interjút nem akart adni, annyit válaszolt csak, 2006-ban elváltak.

A Transparency International ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést

közvagyont károsító és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Ha a felvételek tartalmilag hitelesek, az nagyon sok bűncselekmény gyanúját veti fel: hivatali visszaélés, hűtlen kezelés vagy sikkasztás, költségvetési csalás, hivatali vesztegetés is felmerülhet. A szervezet szerint amennyiben hiteles a felvétel, azt is vizsgálni kell, hogy azokat ki és milyen felhatalmazás alapján készítette. Itt is több eset lehetséges, ha titokban készült a felvétel, az például tiltott adatszerzésnek minősülhet. Ha viszont a hangfelvétel manipulált és ezért valótlan állításokat tartalmaz, akkor az becsületsértés lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá, és mi a kormányhoz Budapesten

Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá, és mi a kormányhoz Budapesten

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell