Elvándorlási hullám: elavultak a 2011-es népszámlálás adatai

HVG

2 perc

2019.12.09. 10:00

Már nem csak a távol eső kis helységekben csökken a népességszám: a demográfiai leépülés veszélye mindinkább sújtja a nagyobb hazai települések egy részét is.

A 346 városi ranggal bíró honi helység között tavaly nem kevesebb, mint 194 olyan volt, ahonnan több állandó lakos ment el, mint ahány új telepes érkezett. A durván fogyatkozó lélekszámú körzeti központok között akadt olyan is, amelynek egyetlen év leforgása alatt két és fél százalékos vándorlási veszteséget kellett elkönyvelnie.

A hajdani Leninvárosban, vagyis a 15 ezer lakosú jelenlegi Tiszaújvárosban konkrétan 386 fővel esett vissza tavaly a népességszám egy lendületes elköltözési hullám miatt. A rendszerváltás idején még 19 ezres vegyipari központ lakóinak közel a negyedét veszítette el az „új kapitalizmus” évtizedei alatt.

Legalább 1 százalékos vándorlási veszteséggel mintegy másfél-két tucat város volt kénytelen szembesülni tavaly Magyarországon a HVG összesítése alapján (a számítás a KSH adatain alapul).

Az erőteljesen fogyatkozó létszámú helyek közé tartozott meglepő módon például a 18 ezres Paks, ahová a múlt évben 266 új állandó lakos költözött ugyan, ezzel párhuzamosan 494 korábbi helyi polgár viszont eltávozott (utóbbiak közé tartoznak vélhetően a külföldre települt, hazai lakcímüket megszüntető egyének is).