Oroszország visszakerülhet a jófiúk klubjába, ha nem kacérkodik Kínával

Sz. Bíró Zoltán

6 perc

2020.01.08. 10:00

Olvadás köszöntött be a Nyugat és Oroszország kapcsolatában, anélkül hogy Moszkvának engedményt kellett volna tennie. Vlagyimir Putyin kijátszhatja a kínai kártyát is, de rendszerének belső problémái miatt aligha vállalkozik újabb külpolitikai kalandra – véli szerzőnk, akinek most jelent meg Putyin Oroszországa című új könyve.

Moszkvának 2019-ben sikerült felújítania a párbeszédet a „kollektív Nyugattal”, és bár továbbra is érvényben maradtak az Oroszország ellen a Krím 2014-es bekebelezése miatt elrendelt szankciók, azok további jelentős bővítésére nem került sor, és aligha valószínű, hogy az idén megtörténne. Épp az ellenkezőjére lehet számítani.

A lassú megbékélés és kiegyezés jeleit mutatta már az Oszakában megtartott tavalyi G20-as csúcsértekezlet is, amelynek részeként újabb találkozóra is sor került Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök között. Ez a kiegyezést kereső irányvonal mutatkozott meg Putyin G7-es csúcsot megelőző franciaországi meghívásában is. Aligha volt véletlen, hogy Emmanuel Macron francia államfő épp akkor látta vendégül az orosz elnököt. Mind a meghívás időzítése, mind pedig az a körülmény, hogy a soros csúcsértekezlet házigazdája tett ilyen gesztust, azt sugallta, hogy elkezdődött Oroszország elit klubbeli visszatérésének előkészítése.

Igaz, Moszkva tagságának helyreállítását egyelőre nyilvánosan csak az amerikai és a francia elnök forszírozza, de ez a helyzet akár rövid időn belül is megváltozhat.