CDU-elnökjelölt: Már most eljárást kell indítani Magyarország ügyében az EU-ban

Gergely Márton

3 perc

2020.04.09. 05:05

Az Európai Unió liberális demokráciák közössége, nincs az a kompromisszum, hogy ebből bármit feladjunk – mondja a magyar felhatalmazási törvény kapcsán Norbert Röttgen, a német parlament külügyi bizottságának elnöke, Angela Merkel volt környezetvédelmi minisztere. A politikus most a CDU elnökének pályázik, amivel automatikusan kancellárjelölt is lenne. Mit gondol a CDU pártcsaládjának tagjáról, a Fideszről?

Az ön által vezetett CDU kezdeményezte volna a Fidesz kizárását az Európai Néppártból?

Ezt a kérdést a járványhelyzet végeztével kell megválaszolni. Ha a magyar kormány a helyzetet kihasználva él rendkívüli jogaival, amelyekre a felhatalmazási törvénnyel lehetőséget teremtett, akkor a Fidesznek többé nincs helye a pártcsaládban.

Magyarországnak pedig az Európai Unióban?

Fontos lenne már most elindítani egy hivatalos eljárást az EU-ban, mivel a hatalommal való visszaélésnek tág teret adó törvény önmagában sérti a demokratikus irányelveket és a jogállamiságot.

Ahogy a Fidesz kapcsán a pártcsaládban, úgy az ország uniós tagságával kapcsolatban is szükség lesz válaszlépésekre.

Ugyanakkor más megítélés alá esik a párt és az ország, és a két eljárást külön is kell kezelni, hiszen a Fidesz esetében a párt tagjai nyilván mind egyetértenek az irányvonallal, a magyar társadalomról azonban ez nem mondható el.

Mi a legnagyobb probléma a törvénnyel?

A veszélyhelyzet egyértelmű kihasználása olyan célokra, amelyek meghaladják a védekezéshez szükséges eszközöket. A kormányoknak természetesen jogunk van rendkívüli felhatalmazást kérni, de csak a legszigorúbb feltételek mellett, időben korlátozva, a hatalmi ágak szétválasztásának garantálásával.

A büntetőjogi rendelkezéseket pedig teljességgel alaptalannak tartom.