Német Európa-ügyi államtitkár: Illiberális társadalmaknak nincs helyük az EU-ban

Gergely Márton

6 perc

2020.04.09. 05:00

Európa az életbiztosításunk – állítja Michael Roth, a német kormány Európa-ügyi államtitkára, aki szerint a liberális demokráciák népszerűségét hozza el a mostani válság. A szociáldemokrata politikus nem érti, miért nem volt hajlandó az Orbán-kormány korlátozni a magyar felhatalmazási törvény hatályát. Várja, hogy a jövőben rendszeres jogállami vizsgálat alá essenek a tagállamok, és pénzzel is büntessék a vétkezőket.

A külföldi kioktatások csak hátráltatják a vírus elleni védekezést, mondja a magyar kormány. Miért tenne ilyet?

Mindannyian meg akarjuk állítani ezt a szörnyű járványt, emberéleteket és munkahelyeket akarunk menteni. Ezen a kihíváson minden ország osztozik, és szolidárisak is vagyunk egymással. Ugyanakkor fontos a kényszerintézkedések arányosságára szigorúan tekintettel lenni, ilyen időkben sem kérdőjelezhető meg a jogállamiság és a demokrácia, ezekhez az Európai Unióban mindenkinek tartania kell magát.

A tagországoknak törvényileg is alkalmazkodniuk kell a vészhelyzethez. Németország föderális felépítését például kritika érte a védekezés nehézkes megszervezése miatt.

Valóban minden országnak felül kell vizsgálnia eddigi struktúráit, kreatív és rugalmas politikára van szüksége. De ami a hazámat illeti, mi a föderális berendezkedésből nem engedtünk, és a törvényhozás két háza, a Bundestag és a Bundesrat sem mondott le jogosítványairól. Mi is elmentünk a lehetőségeink határáig, hiszen az ország decentralizált, több kamarás berendezkedése ellenére elértük, hogy a parlamentben hozott döntések egy hét alatt életbe lépjenek. De erre csak azért volt lehetőségünk, mert bevontuk az ellenzéket és a tartományokat, és a lehető legszélesebb nemzeti konszenzus megteremtésére törekedtünk.

Mit tart a legártalmasabbnak a magyar felhatalmazási törvényben?

Nem véletlenül éri Magyarországon belül és egész Európában kritika ezt a jogszabályt. A legnagyobb gond a parlament megfosztása döntéshozatali jogától, és hogy az intézkedések érvényessége nincs semmilyen határidőhöz kötve.

Számomra továbbra is érthetetlen, miért nem lehetett a magyar ellenzék kérésének megfelelően kiegészíteni a törvényt egy lejárati határidővel.

Az európai liberális demokráciáknak meg kell mutatniuk, hogy válságállóak, és képesek egy ilyen egészségügyi kihívásnak megfelelni. A példaképeink most sem lehetnek olyan autoriter államok, mint Kína vagy Oroszország.

A német Der Spiegel hetilap vezércikke szerint most már van egy diktatúra az EU-n belül. Osztja a véleményt?