Macsó kinevezési gyakorlat: továbbra is kevés a női vezető Magyarországon

Pálmai Erika

3 perc

2020.01.26. 11:00

Hiába vannak többségben a nők a diplomások között, a vállalati, közigazgatási és politikai vezetők körében idehaza még mindig megingathatatlan a férfidominancia. A hierarchia csúcsai alatt viszont már a hölgyeknek is egyre gyakrabban osztanak pozíciókat.

Miközben már a Vatikánban is új szelek fújnak – első ízben egy nő lett a pápai állami diplomáciáért felelős szentszéki államtitkárság egyik helyettes vezetője –, Magyarországon még várat magára az áttörés.

Bár az egyetemeken hosszú évek óta több nő, mint férfi szerez diplomát (előbbiek hányada már a 2016-os mikrocenzus idején 56 százalék volt, pedig ebben az arányban még a korábbi évjáratok is vastagon benne vannak), a vezetői pozíciókat nézve még mindig a múlt században járunk. Hiába van például több női orvostanhallgató az egyetemeken (55 százalék), mint férfi, a 96 kórházból csupán 17-et vezet nő, és jellemzően kisebb intézményeket, például Vácon, Törökbálinton, Szolnokon és Mezőtúron.

A női vezetés nem független az adott szakma presztízsétől: a magasabb társadalmi elismertséggel járó szakterületek élén szinte kivétel nélkül férfiak állnak.