Home office: Így élték meg ők, 53-an a karantén 8 hetét

HVG360

2 perc

2020.05.19. 15:55

2020.05.19. 17:11

A járvány okozta karantén minden napján jelentkeztünk egy-egy beszélgetéssel a Home office sorozatban. 53 ismert ember beszélt viszonyáról a különleges helyzethez. Megszólaltak a fiatalabb és az idősebb generáció képviselői, jobboldaliak és baloldaliak egyaránt. Magánélet, egészség, politika, művészet, humor - M. Kiss Csaba sorozatzáró összefoglalóját látják.

A járványintézkedések néha kiszolgáltatott frontvonalában küzdenek a polgármesterek. Nyolcan is nyilatkoztak a karantén heteiben, többek között a Dézsi Csaba András, Győr első embere, aki maga is elkapta a koronavírust és a kormánnyal kötélhúzó főpolgármester, Karácsony Gergely. Megszólalt Pokorni Zoltán, aki elmesélte, hogyan foglalták le a XII. kerület maszkjait a reptéren, a szegedi polgármester, Botka László, hódmezővásárhelyi szomszédja, Márki-Zay Péter, valamint Cserdi, az irigyelt cigányfalu "főnöke", Bogdán László, továbbá a főváros két kerületének vezetője Baranyi Krisztina és V. Naszály Márta.

Kuncze Gábor a tőle korábban megszokott derűvel viselte a bezártságot, Szél Bernadettről pedig több váratlan személyes dolgot is megtudtunk az interjúban, ahogy a Dobrev-Gyurcsány család balatoni karanténjáról is kiderültek szokatlan mozzanatok. Cseh Katalin önkéntes orvosi munkájáról, Vitézy Dávid pedig a budapesti közlekedésre és ingatlanpiacra váró nehézségekről mesélt, de vendég volt a sorozatban Tarlós István, Fekete-Győr András és Deutsch Tamás is.

A bezárt művészeti intézményekben több munka van, mintha normális évad volna - erről vallott Vidnyánszky Attila, Ókovács Szilveszter és Káel Csaba. Színészek, zenészek fellépés nélkül maradva, hol több, hol kevesebb optimizmussal értékelték a home office állapotot. Keserédes interjút adott Scherer Péter, Oroszlán Szonja az Egyesült Államokból jelentkezett, s mesélt "új" életéről és munkájáról az orvosi egyetemen. A közönség viszont mindenkinek "őrülten hiányzik" Nagy Ferótól Dés Lászlón és Lovasi Andráson keresztül Péterfy Boriig.

A Vancouverben élő pszichoterapeuta, Feldmár András minden mondatát élmény volt hallgatni, noha magáról azt állítja, hogy már évek óta úgy él, mintha meghalt volna. Magyar kollégája, Csernus Imre, egy vidéki kertben tölti az idejét és csak városiaknak kell szakmai tanácsot adnia karantén alatt. Akadémikusok, Pálinkás József, Lovász László, Mérő László különböző szemszögből magyarázták a járvány körüli folyamatokat, míg Zacher Gábor beszélt az ágykiürítésekről és a kórházak életéről a veszélyhelyzet alatt.

Más korosztály, de a szarkazmus hasonló: Szilágyi Jánosból és Tóta W. Árpádból kiapadhatatlanul bugyogott az irónia. Veiszer Alinda komolyabban hangütéssel közelítette meg a járványhelyzetet, ahogy a legelesettebbek egyre nehezebb életét felidéző L.Ritók Nóra is, Geszti Péter és Sebestyén Balázs pedig jelentős mentális változásokat vizionált az emberiség közeljövőjében. Bojár Gábor az első karanténidőszak nonszensz helyzeteit elevenítette fel, az üzleti életben harcedzett Oszkó Péter és a Szentkirályi-csoport tulajdonosa Balogh Levente pedig a gazdasági szereplők különleges felelősségéről is beszélt.

A Home office sorozat összes interjúját az alábbi rovatoldalon keresztül érhetik el: