"Attól, hogy nem gyárban készül, a tej még abszolút természetellenes táplálék"

Gergely Márton

7 perc

2020.02.21. 06:00

2020.02.21. 10:03

Az ember morális kötelessége a vegán életmód – üzente az Oscar-díjjal járó reflektorfényből a színész Joaquin Phoenix. Az Állatorvostudományi Egyetem docensét, Fodor Kingát kérdeztük az ember étvágyáról és az állatok védelméről.

Az állatvédelem szakértőjeként hogyan áll a húsfogyasztáshoz?

Egyszer kipróbáltam vegán módon élni, de sajnos nem bírta a szervezetem, így pár hónap után feladtam. A helyzet az, hogy amúgy mindenevők vagyunk, ez a természet rendje. Mérsékelten fogyasztok hús- és tejterméket, de nem vagyok kimondottan húsevő.

A húsfogyasztás erkölcstelen
Aki logikusan átgondolja az állatjogokról szóló elméleti könyveket, az nem talál az érvelésben hibát – vallja Erdős László ökológus. INTERJÚ >>

Létezik etikus állattartás?

Hogyne! A háziasítás során az ember folyamatosan használta az állatokat, és cserébe ellátta azokat táplálékkal és védelemmel. A kutya őrizte a telepet, a macska megfogta a kártevő rágcsálókat, a ló húzta az igát, a tehén tejet adott, a tyúk tojást, a sertés pedig húst. Ilyen körülmények között az állat érték volt, ennek megfelelően jól is tartották, még tisztelték is. A disznót vagy az ökröt nagyobb eseményekre, ünnepekre vágták le, és minden porcikáját felhasználták. Ha egy család nem bánt jól az állataival, akkor azok idő előtt elpusztultak, az emberek pedig éhesek maradtak és elvesztették egy vagyontárgyukat.

Fodor Kinga: a probléma a kihasználás

Túry Gergely

Romantikus kép, de az emberek döntő többsége védőgázas csomagolásban veszi a filézett húst.

Igen, sajnos mára az ember és állat viszonyából etikátlan kihasználás lett. Olyan hibrid fajokat hoztunk létre, amelyek az ember gondoskodása nélkül életképtelenek, szinte már gépek. Egy nagy tejtermelésű tehén napi 45-60 litert is ad, miközben a nagymama jószága 6-8 literre volt képes.

Ezek az állatok már nem mehetnek ki a szabadba, hiszen csak ipari körülmények között, ipari tápokat fogyasztva életképesek. A legelőn el is pusztulnának. Három év túlhasználat után aztán tönkre is mennek.

A húscsirkék esetében ugyanez a helyzet. Hiába mondják, hogy kapirgáljanak, hathetes koruk után a hatalmas mellizmukat nem bírja el a szervezetük. Ha nem vágják le másfél hónapra, akkor összetörik a saját súlyuktól a lábuk. Ha etikáról beszélünk, akkor számomra ez a probléma.

Hamar elmegy az ember étvágya.